Folket afgør, hvad der er kriminelt, og hvad der er sandt. Det er demokrati i dets reneste form.
Hvad nu, hvis Facebook var en almægtig folkeretsdomstol?
I bedste Hunger Games stil udvikler Gustav Østeraa et samfund, hvor ens score på de sociale medier er afgørende for, hvordan livet skal leves.
Fænomenet er ikke Facebook, men Damokles’ Vidner. Her bestemmer ens ‘likeability’, hvor i hierarkiet man befinder sig. Man kan være diskret, men bliver man først hængt ud på JustTattle, så tages der stilling på Damokles’ Vidner, og når ens score er nede på en, bliver man dømt – af folket.
Magnus lever et stilfærdigt liv. Hans score er på tre, fordi han er relativt tavs og vellidt. Som sin gode veninde Astrid er han ikke tilhænger af de sociale mediers magt, men det er svært at komme udenom. Efter et ubehageligt sammenstød med en vellidt kendis, som ifølge Magnus var medvirkende til Magnus’ fars død, bliver han hængt offentligt ud, og hans score iler mod det famøse ettal. Før det går så galt, bliver han inviteret til at deltage i tv-showet Damokles’ Engle, hvor 16 deltagere med lav score og risiko for døds- eller fængselsstraf skal kæmpe om syndsforladelse ved at løse forskellige opgaver. Lyder det bekendt? Her får både Villy Sørensen og Hunger Games seriøs konkurrence.
Det første dilemma vores unge menneske møder kan sammenlignes med The Trolley Problem: Skal man vælge at dræbe et ungt, uskyldigt menneske, eller skal man dræbe tre kriminelle? Hvis man vælger ikke at vælge eller trækker sig fra Damokles’ Engle, bliver man selv straffet af folket, og folket kan godt vælge dødsstraf eller livstid.
Der er masser af drama i Den 5. statsmagt, men det mest interessante er næsten dialogerne om forholdene i den frygtelige dystopi alle lever i og med. Rent Stasi. Ingen bemærkning kan udtales i frihed, masser af mennesker misforstås og hænges ud, og ingen er sikre. Og forresten er det lovpligtigt at følge med i Damokles’ Engle på tv.
Magnus er sej, og der er også andre deltagere i programmet, der er klar til at udfordre systemet. Også selv om det kommer til at koste. Her er spænding på højt niveau og en fascinerende, frastødende fortolkning af medier og demokrati.
Den 5. statsmagt
Gustav Østeraa
270 sider
Brændpunkt
Udgivet: 04.04.2023
Birte Strandby
Anmeldelse på dinboganmelder.dk: https://dinboganmelder.dk/gustav-oesteraa-den5-statsmagt/?fbclid=IwAR1XLaTqn3tzzvlz-beeB_CTkxzbVYqQkWexkeTINtFHp2g8Xz3pSLykktE