Den amerikansk bestsellerforfatter Christina Baker Kline er kendt og elsket for sin medrivende roman ”Pigen uden navn”. Nu tager hun os med tilbage til midten af 1800-tallet i romanen ”De forviste”. Det er en dramatisk fortælling om, hvordan engelske straffefanger sendes til en fangekoloni i Australien.
”De forviste” foregår i to parallelle spor. Den tager sin begyndelse i 1840 på øen Flinders Island ved Australien. Her følges aboriginerpigen Mathinna på otte år. Mathinna er høvdingedatter, men hendes far blev i sin tid deporteret og døde af tuberkulose. Moren er nyligt død og nu bliver Mathinna udvalgt til at flytte ind hos guvernørparret, John Franklin og Lady Jane. Da Mathinna allerede har været sendt i skole hos de hvide, og er blevet kultiveret til en vis grad, er hun oplagt til at vise frem for omverden. Den snobbede Lady Jane ønsker rent ud sagt at få dresseret en ”vild”, så hun kan vise de andre hvide sin imponerende bedrift. Til det formål er Mathinna ideel. Desværre. Der venter nemlig pigen en hård tid.
I det andet spor følger vi guvernanten Evangeline. Hun er en ung, naiv og fattig præstedatter, der er endt hos den velhavende familie Whitstone i London efter sin fars død. Evangeline bliver hurtigt forført af husets ældste søn, Cecil, og bliver gravid. Da hun forvises fra familien, ender det med voldsomheder og falske beskyldninger for tyveri. Snart må Evangeline se sig indsat i Newgate Fængsel og dømt til 14 års deportation til Australien.
På det tidligere slaveskib «Medea», der skal føre fangerne til Australien, knytter den gravide Evangeline bånd til den unge medfange Hazel. Evangeline lærer Hazel at læse. Hazels mor har arbejdet som jordemoder, så Hazel lærer Evangeline om brugen af lægeurter. Overfarten bliver ubeskrivelig barsk. Den eneste formildende omstændighed er den unge skibslæge Dunne. Han skal vise sig at blive en stor støtte for kvinderne. Ikke mindst fordi de terroriseres af den liderlige og farlige sømand Buck.
Skibets fanger bliver placeret på Van Diemen’s Land, der i dag kendes under navnet Tasmanien (ja, Kronprinsessens fødeø). Her slutter deres trængsler ikke! Men kvinderne er tilpasningsdygtige og kæmper med stor styrke. De kvinder der har født, må kun se deres børn sporadisk. Det er på alle måder en kamp for overlevelse, værdighed og håb.
Christina Baker Kline har skrevet en velfungerende historisk roman om tidlige tiders deportation af kvindelige straffefanger fra England. Romanen skildrer samtidig tidens syn på aboriginerne, der ligeledes mødte hån, foragt og undertrykkelse. Ignorance er nøgleordet, uanset om det drejer sig om straffefanger eller indfødte.
”De forviste” er ret forudsigelig, men rummer alligevel også nogle interessante tvists, som giver noget spænding. Bogens udfordring er, at de gode – fortællingens ofre – skildres som meget modige og tapre, mens de onde netop er og bliver meget feje og slette. Derved bliver det ret sort og hvidt. Til gengæld er forfatteren dygtig til at skildre miljø og stemning med stor autenticitet. Det hele skildres meget levende og sanseligt, så læseren kan fornemme lugte, lyde og atmosfære. Bogen har et godt fortælletempo og er desuden letlæselig. Det er samtidig tydeligt, at forfatteren har researchet grundigt forud for sin bog.
Med “De forviste” sætter Christina Baker Kline fokus på et mørkt kapitel under den engelske kolonisering. Der er noget kraftfuldt ved at opleve kvindernes sammenhold, styrke og søstersolidaritet på trods af al deres smerte og savn. Romanen efterlader dig godt underholdt og ikke mindst berørt, men det er nok ikke en bog, du sent vil glemme.
De forviste
Forfatter: Christina Baker Kline
Oversættelse: Birgitte Brix
Forlag: Gads Forlag
376 sider. Hardcover m. smudsomslag
Udgivelsesdato: Den 24. 2. 2022
Anmelder: Nønne Lønne Votborg
Anmeldelse fra bogrummet.dk: https://bogrummet.dk/boganmeldelser/de-forviste-af-christina-baker-kline/