De edssvorne er journalisten, Robert Lows, debut som historisk romanforfatter. Low har valgt vikingetiden, nærmere betegnet år 965, til sin roman om barske vikinger i leding, på togt efter en eventyrlig sølvskat, der efter sagnet skulle være gemt i hunnerkongen Attilas grav.
Det er er kommet en ganske spændende og underholdende fortælling ud af. Den unge Orm Ruriksson er blevet efterladt hjemme i Norge, medens hans far er taget på plyndringstogt som skibsfører kæmpende viking med drageskibet Fjordelgen.

Orms fosterfader har sendt Orm op i fjeldet for vinteren, hvor det er meningen han helst skulle omkomme. Men en hvid bjørn angriber hytten, hvor Orm og en ældre kvinde, der siger at være noget af en ægte heks opholder sig. Da bjørnen angribe, stikker kvinden et spyd i hovedet på den, inden den slår hendes hovede af. Orm bliver fundet med den døde kvinde og den døde bjørn og Orms sværd i hjertet, og noget ufortjent får han tilnavnet Bjørnedræber.

Da han vender tilbage til bygden, er hans far ankommet med Fjordelgen og dens edsvorne besætning. Faderen, Rurik, har hugget hovedet af fosterfaderen, som i øvrigt er hans bror, og tager nu Orm med på togt sammen med den tapre viking Gunnar. Efter en dramatisk og blodig tur til det nordvestlige England, hvor de erobrer et relikvieskrin med hemmeligheder, drager vikingerne til Østsverige. Her kommer de igen i kamp, hvorefter turen gåt ned ad de russiske floder på jagt efter den sagnomspundne sølvskat.

De kamplystne vikinger havner i den ene batalje efter den anden, under deres lange søgen. Vi hører om deres liv og deres kampe. Det er et beskidt og farligt liv, men når de er steder med trælle, er der fri bane til kvinderne, som de gladelig og uden blusel forlyster sig med foran hinanden.

En tilfangetagen trællekvinde spillen en stor rolle som vejviser til graven med skatten og uhyggelig femme fatale.

De edsvorne er bestemt underholdende. Low har studeret vikingetiden grundigt, og han giver et ‘virkelighedstro’ billede af tiden, hvor kristendom og asetro stadig var i voldsom strid. Der er blodhævn, forræderi og grådighed med masser af vold, som man forestiller sig det barske og ofte korte vikingeliv.

En ed til guderne og til hinanden er en alvorlig sag, og brud på eden den lige vej til fortabelsen.
Med Orm som fortæller, får vi et herligt billede af både vikinger og de russiske folk ved floderne, og de kampe som vikingerne bliver indblandet i som lejesoldater. Mange historiske begivenheder er nævnt, og giver et indtryk af historisk korrekthed, men selvfølgelig er det en ren fiktiv roman, men underholdende er den helt bestemt.

Forfatter: Robert Low
Oversættelse: Anne Kragelund
320 sider
Forlag: Cicero
Udg.: 14.06.2011
4 glober

Jan Vandall