I en tid med stigende fødevarerpriser er ”Budgetkogebogen” med undertitlen ”Nem og hurtig mad til ingen penge” uhyre relevant. Bogen er forfattet af Keda Black, der er en fransk kok og opskriftsskribent. Hun sværger til enkel madlavning med god smag. Det er også temaet for denne kogebog, hvor alle retterne er prisvenlige.
Udover at de 67 opskrifter i ”Budgetkogebogen” er billige, er de samtidig formidlet på en helt særlig enkelt og pædagogisk vis. Ved hver opskrift er alle ingredienser nemlig afbilledet visuelt og under hver ingrediens står angivet, hvor meget af hver slags, der skal benyttes. Der må maks. indgå seks ingredienser i en ret og den må ikke tage mere end et kvarter at lave.
Fremgangsmåden er formidlet punkt for punkt i et letlæseligt sprog. Der er skåret helt ind til benet, så læseren ikke overvældes af informationer. Det vil være en hjælp for nogle, mens andre måske vil savne nyttige råd.
Ved hver opskrift kan du læse klargøringstid, tilberedningstid samt antal personer som retten er til. Der er ikke nogen form for praktiske tips til variation eller forslag til, hvordan du sammensætter retter. Ej heller kan du læse om retten er fryseegnet. Det er så enkelt som det kan blive!
”Budgetkogebogen” er med sin enkle fremgangsmåde et oplagt bud på en kogebog til studerende og andre novicer i køkkenet. Store børn kan sagtens være med. Maden er grundlæggende sund og varieret med et fornuftigt miks af retter med kød, fisk, fjerkræ og grøntsager samt bælgfrugter.
Min største anke i forhold til bogens grundidé som budgetkogebog er, at madlavning altid bliver markant billigere i det øjeblik, at man har variationsmuligheder i spil. Hvis en pastaret med tomater er angivet til at være med koriander, bliver læseren ”låst”. Der vil være nogle, der ikke kan lide koriander og andre kan ikke finde det i discountsupermarkedet, hvorfor det ville give god mening at notere at retten også kan laves med frisk basilikum eller persille. Det er dog ikke tilfældet her.
Visse opskrifter kan man dårligt betegne som egentlige opskrifter, idet der mere er tale om at samle og anrette delelementer til en helhed. Et eksempel er en fiskeburger, hvor ingredienserne består af et paneret stykke fisk (angivet som evt. værende fra frost), salat, bolle, kørvel og mayonnaise mm. Det kan vel dårligt kaldes for en opskrift?! I øvrigt er jeg igen skeptisk i forhold til kørvel. Her vil dild, purløg, karse eller persille være lettere tilgængelige og i et lavere prisleje.
”Budgetkogebogen” leverer inspiration til enkle måltider på en pædagogisk måde. Opskrifterne svinger dog en del i kvalitet. Eksempelvis tror jeg, at mange vil blive forundret over smagen i Keda Blacks hummus. Den er nemlig lavet med peanutbutter og frisk koriander, men helt uden spidskommen.
Fremgangsmåden hvorpå Keda Black laver mad vækker til tider undren. Eksempelvis laver hun gulerods-okseboller ved først at koge gulerødder og purere disse. Det vendes i hakket oksekød, der vel at mærke ér stegt først. Farsen samles som vanligt med æg og rasp, hvorpå bollerne steges i olie. Det giver ikke spor mening, at kødet steges to gange.
Generelt savner jeg, at der er arbejdet mere med retternes smagsprofil og -kompleksitet. Retterne mangler ofte velsmag! Nok forudsætter billig mad at ingredienslisten holdes kort, men med en håndfuld forskellige tørrede krydderier, ville Keda Black været nået langt. Bogen får dog point for sin grafiske præsentation af opskrifterne. Det minder meget om formidlingen i en børnekogebog, men jeg er vis på at mange vil have stor glæde af det i praksis. Det kan nemlig være forvirrende og krævende at stå og læse lange ingredienslister og detaljerede anvisninger. Dilemmaet bliver – som altid – hvornår er det for lidt og hvornår, bliver det for meget. Her hælder jeg til, at Keda Black er for sparsom på flere fronter. Men derfor kan bogen stadig inspirere til varieret, nem og økonomisk madlavning.
Budgetkogebogen
Nem og hurtig mad til ingen penge
Forfatter: Keda Black
Oversættere: Morten Larsen og Henrik Ægedius
Forlag: Legind
67 sider, illustreret i farver. Hardback
Udgivelsesdato: Den 29. november 2022
Anmelder: Nønne Lønne Votborg