Venstrefløjspartier – rød blok – har jævnligt været en lidt splittet størrelse i dansk politik, men nu ser det ud til, at splittelsen har spredt sig til blå blok. For hvad vil de egentligt – de blå, hvis mængde af partier synes at formere sig uhæmmet for tiden? Er det eneste fælles en utiltalende udlændingepolitik og eventuelt lidt samarbejde om skattelettelser til de rigeste?

Christian Egander Skov beretter med logisk argumentation om, hvad de blå har haft, og hvad de har og ikke har at byde på i dag. Det er blevet til en overraskende og ret underholdende bog om ideologi, populisme og postliberalisme, der kan anbefales uanset, hvilke farvepaletter man måtte foretrække.

Udover glimrende analyser og betagende overblik så er det bemærkelsesværdigt, at bogen er udgivet ca. en måned før udskrivning af folketingsvalget den 1. november 2022, og den må have været i trykken, før Søren Pape Poulsen publicerede sit kandidatur som statsminister. Allerede på side 18 er Papes muligheder for sejr oppe at vende:

Partilederen Søren Pape har været ved at bestige kongeklippen. Men om han vil indtage en ideologisk lederrolle på den borgerlige savanne, er ikke klart. Det er heller ikke sikkert, at han kunne, hvis han ville. For selv om han fremstår størst, er han ikke en kæmpe – han er kun et hoved højere end de andre dværge.

Den slags udtalelser gør det unægteligt mere interessant at følge valgkampen, og så har man jo et par uger til at indgå væddemål.

Noget andet er, at blå blok under de seneste kriser, herunder coronaen, har stillet sig uden for sammenholdet:

I en situation, der krævede national samling, fremstod de borgerlige irrelevante med deres stædige fokus på en utidssvarende version af den borgerlige ideologi.

Baseret på blandt andre Jakob Elleman-Jensens egne udtalelser er Venstre ifølge forfatteren rykket fra konservatisme til livsstilsliberalisme i en version der i højest mulig grad giver plads til det frie valg uden smålig hensyntagen til stat og normer.

I samme hug placeres Socialdemokratiet som den nye konservative undertrykker af folket, en position der selvsagt hørte til hos de Konservative tidligere.

Den historiske gennemgang fra Venstre-bønderne over Brandes-brødrene og via jordskredsvalget i 1973 fører besynderligt men tydeligt frem til dagens populisme, der dels er udlagt som et tegn på folkets afmagt (Grundtvig ville næppe have brudt sig om den), og dels er den et fænomen der er kommet for at blive – i hvert fald så længe de gamle partier lukker sig om egne elitære tilbøjeligheder og dropper forbindelsen til folket.

På baggrund af flere tænkere, konkluderer forfatteren, at populismen hænger tæt sammen med vestlig dekadence, tabet af basale værdier, og at Putins krig er ikke uden sammenhæng med NATOs udvidelser. Det er ikke kun den danske borgerlighed der er i krise, som man kan se i England og i Frankrig. Det er tid at tage borgerlighed op til fornyet diskussion, understøtte udkanten, fællesskaberne, familierne.

Borgerlig krise

Det ideologiske opbrud i blå blok

Christian Egander Skov

279 sider

Gyldendal

Udgivet: September 2022

Birte Strandby