Det er vist indiskutabelt at tv-programmet ”Den store bagedyst” er blevet en tv-evergreen og programmets skiftende værter er blevet tv-darlings. Det underholdende program hvor almindelige danskere dyster udi bagningens forunderlige kunst er en kæmpe succes. Med ”Bogen om den store bagedyst” fejrer DR at programmet har 10-års fødselsdag. Bogen tager læsere og seerglade fans med bag om scenen på produktionen af det store tv-program. De kage- og bageglade læsere får et lille potpourri af fine opskrifter, der har været med i de ti sæsoner. 

Det er journalist Louise Sloth, der har forfattet ”Bogen om den store bagedyst”. Louise Sloth har også læst film- og tv-videnskab på Aarhus Universitet og har været ansat på DR som vært, redaktør og tilrettelægger siden 2005. Hun har været med til at lave ”Den store bagedyst” helt fra starten, og har således et indgående kendskab til alt, hvad der sker bag kameraet. 

Bogen er bygget op kronologisk med gennemgang af alle ti sæsoner, der indtil nu er løbet over skærmen. Under hvert kapitel sættes der spot på forskellige gode historier. Det kan være nøglepersoner, der var med til at gøre den pågældende sæson bemærkelsesværdig. Louise Sloth fortæller også om de skiftende værter. Alle kapitler afsluttes med en enkelt opskrift. Bogen er rig på illustrationer, der er ledsaget af veloplagt billedtekst. 

Louise Sloth har skrevet en jubilæumsbog om ”Den store bagedyst”, der er er tro mod programmets idé og ånd. Stilen er let, levende og underholdende med fokus på den skæve og finurlige fortællinger. Der er tænkt over at medtage mange små overraskelser, så læseren vitterligt får fornemmelsen af at være med bag kameraet. Bogen beretter b.la. om hvor hårdt og krævende det er – både tidsmæssigt, fysisk og mentalt – for de deltagende at være med. At dygtiggøre sig og leve op til egne forventninger og omverdens ditto er en stor mundfuld! Men stemningen på holdet er heldigvis også præget af sammenhold og varme. For flere deltagere har denne krævende proces været livsændrende. Deres fokus har ændret sig, og flere lever i dag helt eller delvist af kager eller madlavning. 

Læseren får også lov at høre om rekvisitørens arbejde som b.la. er ansvarlig for de store bjerge af opvask. Det har gennem årene udviklet sig meget. I starten var forholdende små og interimistiske. Louise Sloth zoomer også ind på stemmen bag programmet. Speaker Jesper Markward Olsen fortæller om sin opgave på produktionen, og det samme gælder for grafiker Nanna Ernst. Hun tager sig af alle kageillustrationerne, der er en integreret del af tv-programmet. Nanna Ernst tegner kagerne i Photoshop i flere lag. Det sker fortrinsvis ud fra de billeder, som deltagerne har med hjemmefra, hvor de har øvet på deres kage. 

Med ”Bogen om den store bagedyst” hylder DR et elsket tv-program og bageglæden. Vi får fortællingen om tilblivelsen på programmet fra England, der endte med at blive en international tv-succes. Englænderne har stor tradition for at have lokale kagekonkurrencer, når der er markedsdage og andre lokale events. Dét fik den engelske tv-journalist Richard McKerrow og hans kone Anna Beattie til at udtænke konceptet bag ”Den store bagedyst”. Men det tog flere år før BBC som første tv-station bed på – og resten er historie. Det er i sagens natur fascinerende læsning, at kager og bagværk kan tiltrække så mange seere. Jeg havde gerne hørt mere om ”Den store bagedyst” i andre lande – fx om ligheder og forskelle. 

Målgruppen for bogen er i sagens natur særligt programmets fans. Jeg har langt fra set alle sæsoner. Det er tydeligt, at bogen taler mest til mig der, hvor der er en vis genkendelighed. Derimod ville jeg gerne have hørt mere om de spinoffs, som bogen har resulteret i herhjemme. Det nævnes kun kort. 

Louise Sloth har skabt en hyggelig og stemningsfuld fortælling om et velkendt tv-program, der i årenes løb har udklækket en lang række tv-kæledægger og mediekendisser. Dem kan du også høre fortælle i bogen, hvor der b.la. er interview med Rosa Kildahl, Tobias Hamann, Annemette Voss, Liv Martine og Emil Obel. Jeg gætter på at flere nok vil savne at læse om Micki Cheng fra 2019, der storcharmerede alt og alle for sidenhen at blive ansat i selvsamme tv-verden. Det samme gælder sangerinde og deltager ved Dansk Melodi Grand Prix” Jasmin Gabay. Hun nåede til finalen i ”Den store bagedyst” i 2018. Med så mange sæsoner og deltagere vil der i sagens natur være flere, der kunne stilles skarpt på. 

Hvis Louise Sloth ville mere med bogen end blot at underholde, skulle hun også dykke ned i hvorfor et kage- og bageprogram kan tryllebinde over en million seere uge efter uge – år efter år. Flere dagblade har i tidens løb stillet det spørgsmål til forskere og eksperter. Louise Sloth forspilder muligheden for at se bagom vores behov og begær for at se andre konkurrere udi kagekunst. Er det udskillelsesløbet der taler til os? Er det kagernes syndighed der vækker vores sanser? Eller er det mon håndværket, der fascinerer os så meget, at vi bare må se med? Forklaringsmulighederne er mange. Faktum er, at programmet fx har haft indflydelse på hvor mange unge, der søger ind som konditor. Men også dét ignoreres helt i bogen. Kun i afsnittet om kerneseeren, får vi et flig af noget interessant at vide om den typiske seer. Det er i øvrigt en kvinde, der læser skønlitteratur, har briller og lytter jazz. 

”Bogen om den store bagedyst” er som forventet letlæselig og flot sat op. En anke er, at der mærkværdigvis ikke er angivet årstal ud for de respektive sæsoner. Denne lille mangel er ganske irriterende! Bort set fra det, kan du se frem til fornøjelige underholdning med masser af ”fun facts” og interessante fortællinger om de medvirkende fortalt i en stil, du kender fra blade og magasiner. Med andre ord er det adspredende og afslappende læsning om et af dansk tv’s allermest elskede underholdningsformater. Kage- og bageglæden længe leve! 

Bogen om den store bagedyst

Forfatter: Louise Sloth

Forlag: Gyldendal

272 sider. Hardback

Udgivelsesdato: Den 21. september 2022

Anmelder: Nønne Lønne Votborg