Bestsellere imødekommer læsernes behov for at slappe af og kan både levere virkelighedsflugt, morskab, spænding og erotik – nogle gange det hele på en gang.
Hvornår bliver en bog en bestseller? Kan man forvente god kvalitet af et sådan masseprodukt? Lars Handesten gennemgår de seneste 25 års bestsellere i Danmark og formidler et interessant overblik over sammenhængen mellem bestsellerne og samfundsudviklingen.
Lars Handesten anvender også begrebet steadyseller, altså når en bog sælger i en lang periode, som Bibelen gør det – eller Hjortens Flugt af Christian Winther, der i mange år anvendtes som konfirmationsgave til drenge.
Kravene til en bestseller er ifølge litteraturhistorikeren Erik Skyum-Nielsen, at den skal have et aktuelt emne, dens form og indhold skal korrespondere med den traditionelle underholdningslitteratur, den skal rumme en tabuoverskridelse, tilbyde identifikation og eksotisk flugt, og den skal være professionelt skrevet.
Den amerikanske forfatter Elmore Leonard har på sin side en 10. punkts opskrift på hvordan man skaber en bestseller. Den er lidt mere kryptisk og omfatter blandt andet følgende punkt: Try to leave out the part that readers tend to skip.
Under alle omstændigheder er der ganske mange forfattere, der har fundet en opskrift på værker, der kan score højt på et bugnende bogmarked såsom Harry Potter, Da Vinci Mysteriet, Bridget Jones’ Diary.
Mere interessant bliver det, når man ser nærmere på, hvad der virker i hvilke årtier. Eksempelvis var bøger om fransk kogekunst meget populære i England efter 2. Verdenskrig, hvor man ingen mulighed havde for at få fat i de fornødne ingredienser. Her kan man tale om, at efterspurgte bøger symboliserede drømme.
Handesten slår fast, at det 20. århundredes røde tråd er historiske romaner, slægtsromaner, krimier og kærlighedshistorier. En temmelig kraftig, rød tråd, for der er relativt mange bøger, der lander indenfor en af disse kategorier.
Så er de sidste 30 års bestsellerliste mere fortællende, for de har været med til at give kvinden en værdi som individ og gøre hende synlig i et mandsdomineret samfund. Det gælder blandt andre Marylin French, Erica Jong, Marie Cardinal, Fay Weldon og danskerne Hanne Vibeke Holst og Anne Lise Marstrand-Jørgensen.
En del bestsellere ledsages af et resumé og et billede af forsiden. En af flere konklusioner er, at den danske bestsellerliste ikke har mange udenlandske navne, og i så fald fortrinsvis fra Skandinavien, USA og England, lande der ligner os selv.
Tal og grafiske oversigter over bestsellerne ville kunne give læseren bedre overblik, men generelt er Bestsellere rigtig god underholdning, om end næppe en bestseller.
Lars Handesten
574 sider
Forlaget Spring
Udgivet: November 2014