Af en eller anden grund kommer det værste frem i børn, når de får chancen for at terrorisere en musiklærer – og sådan har det været i generationer.

Ti små noveller om gode mennesker og deres genvordigheder

Novellen Koder og elastikker handler om Hilda og Gunnar. Vi lærer dem at kende, da de gennemgår deres søndag-morgen-ritual med bad, afhentning af morgenbrød og læsning af avis. Da Hilda efter en langsom og rolig oprydning vil ud at cykle, bliver Gunnar kaldt på arbejde. Han arbejder for efterretningstjenesten og har ikke altid fri om søndagen. Og denne søndag kommer han meget sent hjem. Hilda ligger i sengen og læser, og han kommer ind med en stor mørkerød plet på skjorten. Det viser sig dog ikke at være blod men derimod rødbedesaft. Normalt må han ikke fortælle Hilda om sit arbejde, men han er naturligvis nødt til at fortælle, hvordan han har fået rødbedesaft på skjorten.

Næste dag holder Gunnar fri, mens Hilda går på arbejde på elastikfabrikken, hvor hun er regnskabschef. Der er bestyrelsesmøde, og stemningen er ikke høj. Salget af elastikker er dalende, og måske er de nødt til at spare en halv million om året. Det er ikke så let, de er i forvejen få ansatte, og en af dem har endnu ikke fået opholdstilladelse og får næsten ingen løn. Sjovt nok møder Hilda og Gunnar netop denne mand, da de henter jordbærkage hos bageren, og de inviterer ham hjem, men det burde de nok ikke have gjort.

Novellerne er over al måde detaljerige. Man føler, at man kender karakterne, men plottet kan ikke helt leve op til alle de informationer, og humoren er på sine steder noget tynd.

Til gengæld er der overraskende one-liners som for eksempel i titelnovellen: Som autoriseret bedemand spiller man ikke banjo.

Eller i ‘Den søde juletid’: I julen ruller jeg gardinerne ned og slukker for fjernsynet og radioen. Der bliver kun spillet jazzplader og spist bajerske pølser og piratos.

Banjofabrikken

Humoristiske historier af

Dan Hilfling Petersen

175 sider

Skriveforlaget

Udgivet: 2018

Birte Strandby