Vi befinder os i en tid med stigende fødevarepriser helt generelt og stigende oksekødspriser i særdeleshed. Det kalder på gode løsninger. Kristine Melgaard-Mani viser i sin nye bog ”Bælgfrugter på bordet”, hvordan man med fordel kan spise flere bælgfrugter mhp. at få husholdningsbudgettet til at række længere. Da hendes egen familie fik budgettet beskåret i forbindelse med hun blev hjemmegående, valgte familien at indføre vegetardage for at reducere den dyre kødpost. I stedet begyndte familien at spise de bælgfrugter, hun tidligere havde opfattet som utilnærmelige og besværlige. ”Bælgfrugter på bordet” med undertitlen ”Budgetvenlige vegetaropskrifter til hele familien” viser, hvordan man kan lave dejlig mad med bælgfrugter, så hele familien kan være med.  Det er Kristine Melgaard-Manis anden kogebog. Hun er influencer og står bag profilen familieliv på budget. 

Vi får tudet ørerne fulde af det hele tiden: ”Spis flere bælgfrugter”. For mange er det imidlertid svært at integrere bælgfrugter i den daglige kost. Bønner, kikærter og linser har ikke nødvendigvis det allerbedste ry. I folkemunde hænges de tit ud som værende smagløse, melede, svære at tilberede og tidskrævende. Nogle mener tilmed, at maven gør væsen af sig, når menuen står på bælgfrugter. Men bælgfrugter er ifølge Kristine Melgaard-Mani ret fantastiske – under de rette betingelser. I forordet pointerer forfatteren netop, at bælgfrugter er billige, har lavt klimaaftryk og er sunde. Det med sundhed kan tilskrives deres indhold af protein, fibre, mineraler og vitaminer. 

I forhold til kogning af bælgfrugter savner jeg, at forfatteren går dybere ind i emnet. Hendes beskrivelse af bælgfrugterne forud for opskrifterne virker ikke særlig dybtgående. Der står fx ikke noteret, at det er vigtigt at undgå salt, da det hæmmer mørningen. Omvendt er bagepulver og natron med til at mørne. I forhold til aquafaba (fra kikærtekogning) nævnes det ikke med ét ord. Forfatteren kunne med fordel henvise til Fødevarestyrelsen der har en del information om bælgfrugter. 

Opskrifter generelt bliver tit angivet som værende svarende til indholdet af en dåse. Derfor er mit tip, at man nedfryser i poser svarende til 240 gram eller 2,4 dl. kogte bælgfrugter. I relation til klimaaspektet er det klart mere hensigtsmæssigt at koge bælgfrugterne selv. Det er også markant billigere end dåseversionerne. Det ville være et plus, hvis bogen havde fremhævet dette. 

Bogen indeholder følgende kapitler:

  • Hvad er en bælgfrugt?
  • Giv smag 
  • 10 tips til flere bælgfrugter på bordet 
  • Aftensmad – dem i brød
  • Aftensmad – dem i gryde og på pande
  • Aftensmad – suppe
  • Aftensmad – dem i ovn
  • Salater
  • Morgenmad & smoothies
  • Dip
  • Bagværk & søde sager
  • Pålæg

Forud for opskrifterne forklarer Kristine Melgaard-Mani kort, hvad en bælgfrugt er. I afsnittet ”Giv smag” er der gode tips og tricks til at servere flere bælgfrugter. I min optik er det en vigtig pointe, at de fleste undervurderer hvor meget smag bælgfrugter behøver. Med andre ord skal man være generøs med smagsgiverne og være meget opmærksom på tilsmagningen. Dét får forfatteren desværre ikke formidlet. Hun fokuserer på at opliste smagsgivere, der er gode at have i basislageret. I stedet for at opliste eksempelvis smør og creme fraiche, som hun gør, ville jeg måske foreslå HP Sauce, misopasta og hoisinsauce, der er gode kilder til vegetabilsk umami. En anden detalje er, at bælgfrugter især suger smag til sig når de er varme. Derfor er det en god ide at marinere dem mens de endnu er lune, hvis de skal bruges i salat. 

Jeg savner især en gennemgang af de typiske bælgfrugter og gerne en visuel guide til at se forskel på forskellige bønner og linser. Min oplevelse er, at mange mennesker er usikre på Belugalinser (små sorte), delikatesselinser (Le Puy) og almindelige grønne linser. På tilsvarende vis findes der mange bønner: store og små hvide, sortøjebønner, butterbeans, kidneybeans, pintobønne, sorte bønner osv. Det er både relevant at se, hvordan de ser ud og få information om deres karakteristika. Nogle bønner er nemlig mere bløde og cremede end andre, som er mere faste og tørre i det. Det er ærgerligt, at forfatteren ikke i større grad deler ud af sin erfaringer. Bogens emner er trods alt bælgfrugterne. 

I ”Bælgfrugter på bordet” giver forfatteren sine bud på børnevenlige opskrifter med bælgfrugter. Tilgangen er uprætentiøs og jordbunden. Forfatteren viser både mad med bælgfrugter, der er godt gemt af vejen og andre retter, der kræver lidt mere madmod. Her er grønne hverdagsretter, hvor planteproteinerne spiller hovedrollen. I andre opskrifter er der tale om bagværk, grød og snaks, der gemmer på bælgfrugter. Det er ikke fint og fancy, men derimod mad som de allerfleste både kan lide og kan lave. Inspirationen kommer både fra det danske mormor-køkken og fra fjerne himmelstrøg. På menuen er således alt fra cottage pie med linser, burgers, supper, lasagne, pizza og farverige bowls. I tilgift er her smoothies, granola, vafler og romkugler. Selvom maden er vældig varieret, evner forfatteren at undgå alenlange indkøbslister. Dét vil børnefamilier sætte meget stor pris på!

Bogen indeholder desværre kun tre reelle opskrifter på pålæg. Alle tre opskrifter er en form for cremede eller rørte pålæg med kikærter eller bønner. Dertil kommer en fjerde opskrift på syltede grøntsager i pålægsafsnittet. Sidstnævnte kunne med fordel erstattes med en form for bagt postej, der kan bruges som erstatning for familien Danmarks klassiske leverpostej. Et andet bud kunne være spændende spreads, der ikke nødvendigvis er på basis af kikærter. 

Opskrifterne i bogen er alle super flot illustreret med helsidesfoto taget af Jakob Melgaard. Samtlige opskrifter bliver først præsenteret i ord, så læseren får en god idé om hvad, der gemmer sig bag denne ret. Kristine Melgaard-Mani forklarer eksempelvis noget om opskriftens oprindelse eller hun fortæller, hvordan hun har valgt at tilpasse retten til et børnevenligt og vegetarisk køkken. 

Under hver ret er angivet tidsforbrug, men jeg kan ikke altid få tidsangivelserne til at stemme. Der er fx afsat 50 minutter til en forholdsvis enkel kartoffelsuppe, mens der kun er 45 minutter til en hel middag med linsefrikadeller, råstegte kartofler, melonspyd og dressing. Men ja, dét er svært at vurdere. 

Ingredienserne er oplistet læsevenligt og overskueligt, således at rettens delelementer står hver for sig. Arbejdsprocessen er grundigt forklaret. Hvert trin af processen er fremhævet. Det er pædagogisk og let at gå til. Selv novicer kan følge med. Layoutet understøtter fuldt ud formidlingen. Det er meget vellykket. 

I flere tilfælde er der et punkt, der hedder ”Har du rester”, hvor forfatteren fortæller hvor lang tid rester kan holde. I enkelte tilfælde oplyses, om den er fryseegnet. 

Tit kan tips til at strække en rest være guld værd. Det ville gøre opskriften mere fleksibel. Under visse opskrifter er der angivet et tip. Den slag praktiske tips er værdsat af mange læsere. De fungerer da også særdeles godt. Forfatteren kunne med fordel gøre endnu mere af dét! 

”Bælgfrugter på bordet” er en farverig og flot familievenlig kogebog. Opskrifterne er appetitvækkende med input fra hele kloden. Kristine Melgaard-Mani viser på kreativ og enkel vis, hvordan man kan lave dejlige hverdagsretter med bælgfrugter til børnefamilien. Det er en jordnær ”brugsbog” der sætter ærter og bønner på børnemenuen. Kogebogen har fokus på gode retter, der er genkendelige, varierede og praktiske at gå til. Forfatteren udnytter ikke helt temaets potentiale. Jeg så måske gerne, at visse prioriteringer var lidt anderledes, men overordnet set er det en herlig kogebog og en sund vitaminindsprøjtning. Ved at integrere bælgfrugter bliver hverdagsmaden budgetvenlig. Opskriftsbogen er fremfor alt inspirerende, klimavenlig og lettilgængelig. Bogen er så afgjort pengene værd!

Bælgfrugter på bordet

Budgetvenlige vegetaropskrifter til hele familien

Familieliv på Budget

Forfatter: Kristine Melgaard-Mani

Forlag: Grønningen 1

220 sider. Indbundet

Udgivelsesdato: Den 3. september 2025

Anmelder: Nønne Lønne Votborg