Arv og miljø er lidt Festen på norsk – jeg var opslugt lige fra bogens første sætning. Godt jeg havde fri – den blev bare ​læst

Vigdis Hjort bygger bro mellem det trivielle familiedrama og den tungere, mere perspektivrige prosa.

“Kærligheden er en kirurg, som skærer i hjertet.”

Løbende igennem bogen er der referencer til både Festen og andre kendte danske forfattere som har skrevet om barndommens bagage.

Arv og miljø begynder med et arveopgør mellem fire voksne søskende. Forældrene har besluttet, at de to yngste søstre, Astrid og Åsa, skal arve familiens to sommerhytter, mens broren Bård og den ældste søster, historiens fortæller Bergjlot, skal kompenseres økonomisk.

De to hytter er barndommens sted, som alle fire børn ellers har et forhold til. Det viser sig, at hyttevurderingerne, der ligger til grund for fordelingen af arven, er langt under markedsværdien. Dér starter arvestriden, som afdækker Bergjlots personlige beretning om farens overgreb, hvorfor hun brød med familien 23 år tidligere.

Vigdis Hjorths Arv og miljø er en uafrystelig og brutal roman om familiens inderste væsen, om hvad det vil sige at fortælle og tie, anklage og tilgive. Mange steder i fortællingen er der genkendelighed, som jeg tror de fleste med søskende kender.

Bergjlot er en god fortæller, der også er ærlig om sine egne fejl, og som hun meget præcist skriver så forsvinder uvejret ikke, bare fordi man kigger den anden vej.

Efter farens død får Bergjlot mere forbindelse med sin familie igen, og det bliver tydeligt at de fire søskende har fire forskellige opfattelser af barndommen. Selve opbygningen af bogen er også med til at skærpe sanserne. Der er sider med referencer og fortællingen veksler med Bergjlots historie og nutiden.

”No Stupid people”

Citat fra Cafe Eiffel i København, cafeen er nævnt ligesom København også danner rammen om noget af fortællingen, hvor det bliver tydeligt at man ikke skal invitere dumme mennesker ind i sit liv.

Jeg tænker at Arv og miljø er en bog, der berører alle, der har haft en barndom og en familie.

Vigdis Hjorth formår at gøre sin roman højaktuel som en nådesløs fortælling om familien og de mekanismer, der binder os sammen. Hun tør gå helt ind til kernen og give en ny forståelse.

I følge omtale i Kristelig Dagblad den 9. Maj er Arv og Miljø den mest omtalte bog i Norge i 2016 og er nu nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris. Vigdis Hjort deltager i Folkemødet på Bornholm, jeg kunne godt tænke mig høre hende fortælle.

Det er mærkeligt at tænke på, hvor vigtigt et enkelt menneske kan blive, i forhold til hvordan vi handler i afgørende situationer …

Arv og miljø

Vigdis Hjort

Oversat af Karen Fastrup

Turbine 2017

Hanne Raunsmed