I mange år har en del ældre tyskere kæmpet med deres forældres deltagelse i 2. verdenskrigs jødeudryddelser, en belastende kollektiv samvittighed, som de fleste nok helst fortrænger. Spørgsmålet er, om børnebørn også rammes. Kan farfars synder nedarves på børnebørnene?Den unavngivne fortæller må opgive sine universitetsstudier på grund af angstanfald og hendes fætter, der har samme farfar, er sultekunstner.
Den kvindelige fortæller opdager først sent, at farfaderen var nazist og endda en af dem, der sendte jøder i koncentrationslejr. Hendes far har gjort et stort arbejde for at blive dansker og har holdt sig væk fra Berlin, så hendes egen kontakt med den side af familien er sporadisk og præget af uvidenhed, indtil fætteren dukker op hos urmageren, hvor hun arbejder.
Udover historien om bedsteforældrene, deres forhold, sønnens barske fødsel og billeder af farfarens tid som nazist, berettes om faderen og moderen der var unge i 1968, boede i kollektiv og gik ind for den fri kærlighed – især faderen, der sidenhen udviklede en særlig frihed på området, mens han på ingen måde erhvervede sig en uhæmmet tilgang til sin fars rolle under krigen.
Romanen er sammensat af forholdsvis korte afsnit, der veksler mellem jeg-fortællerens liv og billeder af faren og bedstefaren i spredt men behagelig uorden. En udmærket roman om ikke at få fred i sjælen og hvorfor det ikke kan lade sig gøre.
Som selvbiografi betragtet er værket lidt i stil med Solvej Balles ”Frydendal – og andre gidsler”. Den essentielle problemstilling om skyld pirrer nysgerrigheden, men ellers er underholdning og selvbiografi som sædvanligt to svært forenelige begreber.
Samlerens Forlag
Udgivet: 27.02.2009