Er man til en historisk forankret roman uden de store akademiske udredninger, fortalt af en af Tysklands mest anmelderroste forfattere i et dialogpræget, let og til tider humoristisk sprog med mytologiske undertoner, så er her en god fortælling til de mørke efterårstimer i sofaen.

Op til 20-året for Berlinmurens fald d. 9. november giver Ingo Schulze et realistisk indblik i tidsånden anno 1989, få måneder før Murens fald.

Skrædderen Adam og hans kæreste Evelyn rager uklar med hinanden, da Adam tages in flagranti i kønsakten med en af sine kunder. Evelyn tager derpå af sted til Balaton-søen i Ungarn med sin veninde og hendes vesttyske fætter Michael. Den angrende Adam følger efter dem i sin Wartburg og undervejs møder han Katja, der som så mange andre vejrer morgenluft i de skæbnesvangre uger op til DDRs fald og derfor forsøger at komme til Vesten. Køreturen går gennem Ungarn til Østrig for til sidst at ende i Vesttyskland. Man kan vælge at tolke Adams sidespring som et billede på det bibelske syndefald. Dette kan måske også ses som forlæg for den uforenelighed mellem socialistisk ideologi og ”det gode liv” som Schulze tematiserer i bogen.

Undervejs på Adams og Evelyns rejse fra øst til vest formidler Schulze på forbilledlig vis de skismaer og tanke- og følelsesmæssige dilemmaer de gennemlever. Adam er som udgangspunkt ganske godt tilfreds med sin tilværelse bag jerntæppet, mens Evelyn drømmer om at tage en uddannelse og sprænge de snærende fysiske bånd staten omklamrer hende med. Således får vi et differentieret tidsbillede uden løftede pegefingre eller moraliseren fra forfatterens side. Personerne skildres ærligt og psykologisk indsigtsfuldt med de drømme og den uvished, der ligger i tiden. Der er tale om en kondenserede samfundsbeskrivelse med volatile stemningsbilleder, der føjer endnu en brik til vores forståelse af de komplekse udfordringer, Tysklands genforening har betydet for tyskerne.

Adam og Evelyn

Forfatter: Ingo Schulze
Sider: 304
Forlag: Tiderne Skifter
Udk.: 23.10.09

Rasmus Rune Axelsen