Seks årtier repræsenteret af hver deres excentriske original: Marcel de Sade, Stig Møller, Suzanne Brøgger, Klaus Riskær, Søren Fauli og Joan Ørting.
Marcel de Sade blev berømt for sin stil og sit bedrageri. Trods et ret grundigt interview forbliver de Sades motiver jævnt uklare. Til gengæld er baggrundsdelen interessant: Sex, rock, film og tegneseriekrigen, hvor danske lærere slog igen mod tegneserierne for at redde den danske ungdom. Det er også fjernsynets tid, i 1951 er der 150 der har fjernsyn, i 1959 er der 251.000 husstande der ser nyheder og Kvit eller Dobbelt. Nina og Frederik er på cigaretreklamerne, og i biografen går der Far til fire og Morten Korch-film.
Stig Møller er tressernes original, og det handler om Steppeulvene, masser af hash og mere spændende stoffer, mens halvfjerdsernes særlige personlighed er classy Suzanne Brøgger, der har sin egen lidet positive holdning til feminisme og søstersolidaritet, måske fordi hun ikke mødte den, da hun af medier og medsøstre blev dømt for at fastholde en gammeldags kønsrolle.
Klaus Riskær, der har gennemlevet sit udvalg af politisk, økonomisk og kriminel karriere, omtaler sig som fornyer af tiden og opfinder af erhvervsjournalistikken, og har tillagt sig moralske holdninger med et kritisk blik på moderne økonomi.
De omtalte originaler er relativt interessante, mere interessant er nok billedsidens udvalg af musik, film og reklamer, især fordi vi her kan se en kulturel udvikling. 90’erne omfatter Casper Christensen, Simpsons, South Park, og Vinterbergs Festen, og både Christensen og Festen markerer overgangen til noget nyt, men 00’erne med Ringenes Herre og Harry Potter har noget gammelt på programmet.
Årtiers originaler – en moderne historiebog
Anders Højbjerg Kamp
151 sider
byens forlag
Udgivet: August 2016
Birte Strandby