Zehra lever en almindelig middelklassetilværelse i Jugoslavien. Hendes storebror er god til sport, og hendes søster en teenager i oprør. Men så dør Tito. Kort efter kommer krigen, og den lille familie kastes næsten fra den ene dag til den anden ind i en krig, hvor hverken Gud, Allah eller FN kommer til undsætning.

Efter en tid i flygtningelejr – hvor en citronkage fra Dancake købt på det sorte marked er det absolutte højdepunkt – kommer Zehra og hendes mor ved en fejl til Danmark. De skulle have været til Sverige, men lander på Østerbro, hvor de får et lille værelse og penge til at købe mad for. Til gengæld må de love ikke at gøre noget, mens de søger asyl – ikke babysitte, ikke tage rengøringsjob og helst ikke rydde op efter sig selv. Krigens mareridt og uvisheden om familien hviler tungt på både mor og datter, mens de prøver at overleve i denne nye, mærkelige verden.

Historien er læst før – både den om krigen: Krigens arvinger, Cellisten fra Sarajevo og den om mødet med Danmark: Folket med de trætte okser, Et liv i to verdener. Alligevel er det en udmærket roman med unge Zehra som den tilsigtet naive fortæller, og man må med hende opleve krigens gru og undre sig over Danmarks uvenlige modtagelse af flygtninge. Mad, tøj og et sted at bo er naturligvis essentielt, men at fratage folk retten til arbejde og selvstændig handling er nærmest en yderligere voldtægt, ligesom den ignorance hvormed nye asylsøgeres faglige kvalifikationer afvises, er forbløffende grænsende til det stupide.
Handlingen er tidligere oplevet, men samfundskritikken relevant.

Forfatter: Carsten Nagel
542 sider
Politikens Forlag
Udgivet: 20.01.2009