En meget rund kvinde i burka bliver bemærket i metroen nær Nørreport, men faktisk er det ikke en kvinde men en bombe. Den tager fire ofre, da den sprænges. Islamisk Stat påtager sig ansvaret, men det giver ikke rigtigt mening, og Morten der er civil analytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste får af en gammel studiekammerat tilbudt en sum penge for at opklare sagen. Både Morten og studiekammeraten har mistet en gammel klassekammerat i forbindelse med bombesprængingen.

Morten finder sporet til den der sandsynligvis har leveret sprængstoffet. Det tvinger ham til at tage til Tromsø, hvor hans ekskæreste nu bor, efter at hun forladt ham til fordel for en ung, norsk skiinstruktør. Her får Morten nogle overraskelser. Hans kontaktperson bliver fundet dræbt, og han selv bliver truet på livet, men i stedet for at miste det, bliver han sat på et fly tilbage til Danmark med ordre til ikke at vise sig i Tromsø igen.

Opklaringen sker i flere etapper. Der er gamle hævnaktioner og moderne krigsførelse mod kapitalismen. Her er også et par, der kunne minde om ledere fra Tvind. En idealist og svindler og en der er klar til at bruge vold for at komme igennem med sine ideer.

Der er mange interessante elementer i Zaren af Murmansk og flere spændende plots. Desværre er sproget periodisk ufikst og noget upræcist på sine steder:

Sønnen til en herboende dansk moderat muslimsk politiker omkom. Det tyder på, at det er en tilfældighed, da han lige som faderen er ved at tage en akademisk uddannelse som cand. polit.

Morten fik et underligt sug i maven. Som når en betonklods med partisansøm glider ned gennem halsen.

Nogle referencer er ikke helt forståelige, mens andre eksempelvis til Den tredje Mand udpensles for meget. Teksten kunne godt have klaret en yderligere gennemskrivning.

Zaren af Murmansk

Kristian Nordholm

290 sider

mellemgaard

Udgivet: 23.11.2021

Birte Strandby