Work in Progress er titlen på en samling noveller skrevet af afrikanske forfattere, der har kandideret til The Caine Prize for African Writing, også kaldet den afrikanske ’Booker-prize’. Vinderen er i 2009 EC Osondu, der med sin novelle Waiting lader et barn fortælle om længslen efter at blive adopteret – gerne af en amerikansk familie – og undslippe flygtningelejren. Det er en usentimental, men gribende beretning om at leve med en hverdag, som ingen børn bør bydes.

Generelt er det barske noveller, som for eksempel Ravalushan (betydning opklares ved at sige ordet højt) af Mohammed Nassehu Ali der handler om begivenhederne under og efter et statskup mens det afventes, om volden kommer med det samme eller måske et par uger senere:

It was the music the soldiers played whenever they made a coup.

Det som europæiske opfattelser kan kalde tragedie fylder meget, men humoren får også plads, blandt andet hos Thabisani Ndlovu i The Sound of Water om unge og knap så unge – recycled teenagers:

The creaky ladder of education has been kicked from under the feet of some of us educated lot and we have fallen hard on our degreed asses.

Der er også fortællingen om pigen, der efter seks års fravær krydser to kontinenter for at besøge sin familie, men fortryder kort før målet, og de to drenge, der ikke kan finde deres hjem. I flere af novellerne handler det om hovedpersonens balancegang for ikke at prostituere sig (altid overfor europæere og amerikanere), et valg der i mange tilfælde ligger lige for, fordi alternativet er om muligt mere håbløst. Som i afrikanske eventyr er der ikke en slutning på alle novellerne men adskillige tankevækkende begyndelser.

The Caine Prize for African Writing 2009
Mamle Kabu, Parselelo Kantai, Alistair Morgan, EC Osondu, Mukoma wa Ngugi, Franka-Maria Andoh, Ayesha Harruna Attah, Brian James, Blessing Musariri, Mohammed Naseehu Ali, Thabisani Ndlovu, Henrietta Rose-Innes, Mohamed Gibril Sesay, Alba K Suprim, Uche Peter Umez, Uzor Maxim Uzoatu

180 sider
Jacana Media