Forlaget Straarup & Co. udgiver bøger med historier fortalt på rim til brug i 0. – 2. klasse. Det giver børnene muligheden for at gættelæse, når de ved, teksten skal rime. Til hver bog hører en række opgaver, der blandt andet handler om at forbinde ord der rimer, rime på andre ord og forklare illustrationerne

Wille kan spille

Wille er både rotte og skotte, og han hedder Wille, der meget bekvemt rimer på spille. Wille elsker at spille, og så får han en ide til at skabe et musikinstrument af en pibe, der meget vel kan være forløberen til sækkepiben. Willes venner er ikke meget vilde med instrumentet først, men det hjælper efterhånden som Wille får lært kunsten at spille på instrumentet.

Illustrationerne er på dobbeltopslag, og tilfører historien alt det, den korte tekst ikke får med – incl. en arbejdstegning af sådan et pibeinstrument og de stakkels naboer der overværer Willes første toner.

Som i de andre letlæsningsbøger fra Straarup & Co. er ordene korte, og de mundrette rim sætter gang i sproget.

Kirsten Ahlburg

Wille kan spille

Illustreret af Peter Hermann

27 sider

Straarup & Co.

En kat og en mus

En kat og en mus er skrevet efter samme principper som Wille kan spille, det vil sige korte ord og rim:

Har du set den kat?

Den går ud hver nat

Katten jager en appetitlig musepige, men det lykkes musen at forsvinde, og katten blev ikke mæt i denne omgang.

Teksten er ikke helt så mundret som i Wille kan spille. Til gengæld har illustrationerne nogle sjove detaljer. For eksempel står der ‘huskat’ på kattens hus. På første billede sidder en frø med dykkerbriller, og i en illustration, hvor katten løber mod musens hus, er der også fire mariehøns, en stor og tre små, der går tur.

Kirsten Ahlburg

En kat og en mus

Illustreret af Jesper Tom-Petersen

21 sider

Straarup & Co.

Birte Strandby