Det begynder i Kunduz-provinsen i 2009. En deling tyske ISAF-soldater (International Security Assistance Force) i mandskabsvogne bliver angrebet af Taliban og mister tre mand. Hovedpersonen, kaptajn Chris Menger bemærker resigneret i en mail, at forholdene i Kunduz er forværret siden 2006.

Chris er lidt af en helt, og afviser sin oberst, da denne planlægger, hvad der kunne ligne en ren selvmordsmission. Chris fremstilles sympatisk, han skyper med sin datter og kone, og gennem ham følger man de tre døde soldater til helikopteren der skal bringe ligene hjem.

Den næste mission for de tyske soldater går til Bahlan, hvor de skal levere turbiner til en landsbys markvanding. En kvindelig fotograf er med på turen, men da de skal af sted igen, kan de ikke finde hende, afrejsen forsinkes, og de udsættes for angreb. De tilbydes beskyttelse af tadsjiken Khan i hans landsby. Marco, Chris’ gode ven, forsvinder, og landsbyen smadres af et droneangreb.

Chris kommer tilbage til Tyskland, men lider af ptsd og nages desuden af uvidenheden om Marcos skæbne, så han beslutter sig for en enmandsmission til Afghanistan for at finde Marco. Undervejs oplever han både talibansk gæstfrihed og amerikanernes fjendtlighed. Historien er ikke ubetinget på amerikanernes side, mens tyskerne får prædikatet ’feje’ klæbet på sig, fordi de ikke kan lide at slå ihjel, kaldet ’The German Attitude’. Der stilles spørgsmålstegn ved krigens berettigelse og hensigt.

Graphic novel er et spændende sted mellem bog og film, og illustrationerne supplerer især godt med stemninger og miljø, som det ville have været vanskeligt eller måske kedeligt at kapere som tekst. Også lydbilledet er godt med: Således er PZSCH lyden af en bazooka der affyres. KRAWOMM er et missilnedslag, og maskinpistoler siger TATATATAT.

Arne Jysch

Oversat af Per Straarup Søndergaard

200 sider

Turbine

Udgivet: 13.01.2014

Graphic novel om NATO-indsatsen i Afghanistan

Birte Strandby