Fem dage i maj der bestemmer hele tilværelsen for Viola og Carsten. Den 16. maj er Viola hos lægen, fordi hun har mistanke om, at hendes nyfødte søn har Downs Syndrom. Der er flere træk, der tyder på det blandt andet furene i hænderne og øjnenes stilling, og nogle der ikke gør såsom fødselsvægt og hjertelyd. Det vil tage fire dage, før Viola og Carsten får det endelige svar på lægens test. Parret tager barnet med i sommerhus i weekenden og forsøger at slappe af, men uvisheden styrer drømmene og forholdet, og de tackler ventetiden vidt forskelligt. Carsten laver mad, planlægger at gå i gang med carporten, så der bliver plads til en barnevogn, og Viola drømmer syrede drømme og overvejer om tilværelsen ville være lettere uden barnet. Vil et liv med et mongolbarn ødelægge den arkitekttegnede tilværelse?

Romanen tager fat i flere ting, blandt andet Violas eget forhold til sit barn. Kan man dræbe et barn, hvis det viser sig at forhindre det liv, der ellers lå i kortene? Violas drømme handler om død, og om dagen overvejer hun den skyld og skam der følger med, når tilværelsen ikke bliver perfekt som planlagt, og det viser sig, at man måske ikke engang har magt over planlægningen. Desuden er der jo dette underlige og væsentlige, hvad vil naboerne/vennerne/de andre tænke?

Det er forudsigeligt, at hovedpersonen trods alt ender med at vælge barnet uanset resultatet af lægens prøver. Ambivalensen og de indre kampe er overbevisende fremstillet, men romanen kunne ikke have båret flere sider, og emnet synes overraskende at være udtømt.

Kathrine Assels

128 sider
Lindhardt og Ringhof
Udgivet: 27.01.2011

Birte Strandby