2. Verdenskrig danner baggrund i denne roman om brødrene Karl og Gerhard. Karl har en konfektionsfabrik, og Gerhard er professor i matematik. Karl er et relativt lykkeligt og harmonisk menneske, han elsker sin kone og sammen har de fire børn. Gerhard er hårdere ramt af skæbnen, men han har stærke principper. Ingen af brødrene går ind for nazisternes behandling af jøderne, og privat holder de sig ikke tilbage, når de for eksempel skal gengive billedet af den ægte arier: Blond som Hitler, høj som Göbbels og slank og veltrænet som Göring. Desværre er der nogen i inderkredsen, der ikke er enig og lækker det lille verbale oprør til Gestapo, der benytter lejligheden til at rekruttere Gerhard – truer ham med arbejdslejr til at agere spion på universitetet, hvor han underviser.

For Karl er situationen anderledes og bedre. Hans konfektionsfabrik har fået en stor ordre på uniformer til hæren. Det er i 1938, og begge brødre kommer med i hæren på hver deres måde. Gerhard bliver sat til at udregne, hvor mange togvogne der skal til, når godt 1.000 jøder skal sendes til Lodz, og såvel Karl som Karls ældste søn kommer i åben kamp.

Romanen handler især om, hvad der sker med de to brødre, der begge ender med at udgyde blod for en sag, som de bestemt ikke tror på. Ind imellem er der klip fra et Sydamerika efter krigen, men først til sidst afsløres hvem det er, der har overlevet på så fjernt et sted. Til gengæld er vi aldrig i tvivl om hvorfor vedkommende er landet i Bolivia.

Vintermænd
Jesper Bugge Kold

400 sider
Turbine
Udgivet: 22.08.2014

Birte Strandby