Nok et bidrag til bølgen af nyudgivne historiske romaner med iscenesættelse i Spanien: Andalusien i 1500-tallet i Fatimas hånd af Falcones, Jeg vil give dig verden af Lloréns der foregår i Barcelona i 1100-tallet, og Elfenbenselefanten af Nerea Riesco, der finder sted i Sevilla også ca. 1100. Med Vinter i Madrid hopper vi frem til slutningen af den spanske borgerkrig, hvor Franco og hans tropper er ved at indtage Madrid.

Det er ikke Hemingways Hvem ringer klokkerne for? Blandt andet er hovedkaraktererne hverken overbeviste idealister eller fanatiske Franco-tilhængere, og der er et opgør med det romantiske skær eftertiden har kastet over kampen mod Francos overgreb på den nye republik, en kamp der ifølge litteraturen tilsyneladende blev ført af digtere og idealister fra hele Europa (eksemplificeret i blandt andet TV-serien Matador) sammen med repræsentanter fra Den røde Hær. Takket være forfatterens anstrengelser for at tegne et nuanceret politisk billede, undgår man at der går rent Alistair McLean i romanen, og karaktererne bliver dermed til andet end helte og skurke.

Hovedpersonerne er fire unge englændere, Barbara, Harry, Bernie og Sandie. Efter borgerkrigen hyres Harry i 1941 noget modvilligt til at arbejde for det engelske efterretningsvæsen, Bernie sidder i en af Francos fangelejre, og Sandie beskæftiger sig med minedrift. Barbara elsker Bernie, men bor sammen med Sandie, og parret søger med stor omhu at skjule hensigter og planer for hinanden. Romanen bugner af forræderi og skjulte motiver, men slutter med en dramatisk redningsmanøvre. Tidsbilledet af det forarmede Spanien er rammende, der er masser af handling, men selve den indeholdte kærlighedshistorie er set før.

C. J. Sansom

Oversat af Annemette Goldberg
687 sider
Bazar
Udgivet: 12.04.2011

Birte Strandby