Andet bind i serien om jomsvikingen Torsten Tormodson og hans mænd der drager over Atlanten for at finde et nyt sted at slå sig ned.

Årstallet er ca. 1000, vi møder både Erik den Røde og Leif den Lykkelige. Efter mange strabadser når Torsten og hans krigere først frem til Island, hvor de får en venlig modtagelse til trods for islændingenes velkendte grusomhed. Islændingene har oplevet meget blodhævn og er bange for indavl, så de inviterer til stort kalas med mange unge kvinder i selskabet. Kvinderne er blevet opfordret til at tage fat i Torstens mænd, helst skal kvinderne få dem til at blive på Island, men hvis de i det mindste bliver gravide, er det også fint. Torsten forklarer, at islændingene mest er til de gamle guder, selv om også en del af dem officielt er kristne.

Det bliver et vældigt gilde, men det ender ikke helt godt, da Torsten kommer til at slå en islænding ihjel og må snige sig af sted med sit skib om morgenen, mens den sidste af hans mænd kaster sig i havet og svømmer ud til skibet forfulgt af en hel flok islændinge. Men de kommer afsted og kan sætte kurset mod Grønland.og Erik den Røde.

Det er Torsten selv der fortæller om deres eventyrlige færd, om rejsen til Amerika, om kampe med indianere og om rejsen tilbage.

Torsten er en overbevisende fortæller, der forsyner sin læser med megen viden om vind og skibe, om kristendom og hedenske guder og om de mennesker han møder undervejs. Man keder sig ikke i Torstens selskab.

Vinland

Jomsviking

Bjørn Andreas Bull-Hansen

Oversat af Louise Ardenfelt Ravnlld

473 sider

Turbine

Udgivet: Oktober 2020

Birte Strandby