Velfungerende spændingsroman for de ni – elleveårige

Viller er 11 år gammel og har en irriterende lillesøster. Det er i sig selv hårdt, men Viller er ramt hårdere end de fleste. Hans far er flyttet, og han mangler i den lille familie. Men han har lovet at hente Viller, så de sammen kan tage på en kort ferie i Sverige. Ferien skal afsluttes med, at Viller deltager i et skandinavisk cross-stævne, for Viller er vældig god til at køre motocross. Viller venter og venter på sin far, da de skal afsted, og til sidst kommer hans far, men kun for at fortælle, at han alligevel ikke kan tage Viller med til Sverige.

Viller bliver rasende og kører hjemmefra på sin crosser, men det bliver tingene ikke bedre af. To bullies fra hans skole jager ham, og han ender med at gemme sig i en bil, en særlig bil nemlig en flugtbil for en røver, og pludselig er Viller på vej til Sverige. Så går der rent Indiana Jones i fortællingen, Viller møder nogle kedelige typer og en side af sin far, han ikke kendte.

Villers mor er ikke uden talenter, og hun vil gå langt for at finde sin søn. Det lykkes hende oven i købet at snyde det svenske politik. Heldigvis er Viller trods skræk og forvirring klar til at tage kampen op mod de trusler han møder.

Her er fart og tempo og en spænding, der holder det meste af romanen og kulminerer, da vi nærmer os slutningen. Der er også en en typisk dansk problemfamilievinkel i forbindelse med farens fravær, men modsat de fleste andre danske børnebøger uddybes problemerne ikke, men er blot en del af Viller og hans familie.

Både Villers mor og far er mere komplekse end de fleste forældre i danske børnebøger, især Villers mor der kan græde, men også har noget hverdagshelt over sig, uden at hun af den grund er heldig med sine projekter. Viller er en helt almindelig dreng der både er bange og ikke altid lige hurtigttænkende. Det giver bogen en realistisk bund, selvom spænding og handling er heftigere, end dagligdagen sædvanligvis er. På den måde kan den minde lidt om tv-serien Guldregn der fik masser af børn til at holde vejret i spænding i slutningen af 1980’erne.

Viller

Min far er røver

Jesper Troelstrup

166 sider

Byens Forlag

Udgivet: 24.06.2020

Birte Strandby