Som andre børn må Villads trækkes med forældre der bestemt ikke forstår alting. Der er problemer med at få far med på, at Villads skal ud at fejre halloween, men trods misforståelser og sprogforbistringerne ender det med, at søsteren Amalie og han får lov til at gå ud og rasle slik, og med et sminkesæt og noget iturevet tøj får de skabt uhyggelige zombier, der nok skulle kunne skræmme små børn.

Det med uhyggen er essentielt, og Villads ser frem til at skræmme nogen så meget, at de tisser i bukserne. Det bliver senere til en slags morale i bogens slutning.

Anne Sofie Hammer skriver direkte til den unge læser: Hvis du selv har prøvet at overtale dine forældre til noget, så ved du godt, at det kan tage rigtig lang tid. Heldigvis kunne Villads og Amalie skiftes lidt til at plage.

I modsætning til temaer i tidligere tids børnebøger så lykkes det her søskendeparret at komme igennem med deres plageri, og det er kendetegnende for moderne børnelitteratur: At den er på børnenes præmisser, og forældrene kan ikke rigtigt regne med at få bistand til deres opdragelse,. Til gengæld er bogens moral høj, og Villads får en lille straf for at ønske, at han kan skræmme andre, så de tisser i bukserne.

Dina Gellerts illustrationer er som sædvanligt gode og udvider muligheden for forståelse af bogen, og vi får et indtryk af familien og lærer, hvordan man skærer et græskar ud. Far vil hellere skære roelamper ud, for det er mere dansk, men han bøjer sig for de udenlandske traditioner.

Anne Sofie Hammer

Villads fra Valbys uhyggelige halloween

Illustreret af Dina Gellert

32 sider

Høst & Søn

Udgivet: 22.09.2016

Birte Strandby