Særpræget malebog der ikke skal ende med at blive flot, men derimod virke inspirerende på ungerne.

På hver side opfordres til aktiviteter der kan bidrage til illustration af siden. Siden er i forvejen er præget af Dina Gellerts små, hyggelige billeder. Den første aktivitet handler om halloween: Villads og Amalie har fået slik til halloween – lim slikpapir ind på den side her.

Det er jo relativt uskyldigt, men det bliver værre. På side to: Villads’ morfar har en ost der lugter virkelig meget – smør noget der lugter på her. Og så er der afsat en halv side til det der lugter. Lidt længere henne i bogen er budskabet: Villads har fået ny cykel – kør en cykel henover siden og lav et dækmønster. Og lige så appetitligt: Villads har trådt i noget – sæt dit mudrede fodaftryk her.

Eller den mere åbne invitation: Villads kommer til at snavse Fridas fars skjorte til – gør siden her så snavset, du kan. Det kan man kalde en udfordring til den unge aktivist, og måske vil nogle forældre efterfølgende overveje, hvor i hjemmet bogen skal have sin plads.

Men de konstruktive forslag omfatter også opskriften på, hvordan man folder en papirbåd, og et sted opfordres barnet til at skrive tal og bogstaver. Til at stimulere barnets interesse for naturen er der blandt andet en side, hvor der er afsat baner til sneglevæddeløb.

Der er mange udfordringer og opfordringer til at bruge fantasien, og måske vil de voksne vil omfatte bogen med en vis nysgerrighed afhængigt af, hvor frie fortolkningsrammer barnet har.

Anne Sofie Hammer

Villads fra Valby maler uden for stregerne

Illustreret af Dina Gellert

32 sider

Høst & Søn

Udgivet: 22.09.2016

Birte Strandby