Ca. to kilo modersmålsundervisning pr. barn

En halv liter interkulturel undervisning i folkeskolen

Hundrede gram respekt for fremmedartede medborgere …

Således indledes bogens første digt: Integration til forret. Det næste digt hedder Integration til hovedret, og det tredje i den afdeling hedder Integration til dessert. Desserten er noget giftigere end den tandløse forret:

Fem kilogram bøn til majoritetsforældrene om ikke at udtrykke en masse negativitet om de flerkulturelle klassekammerater mens deres børn hører på

Fra stilfærdige integrationsspørgsmål bevæger digtene sig videre henover fremmedhad og krig. Digtet Poppeltræer handler om træer, men metaforen popler kan udskiftes med mennesker.

Digtene Vilde sandheder 1 – 7 søger at udlægge krigens indgriben i menneskets hverdag. Mest chokerende bliver det i Vilde sandheder 4:

Lige før den sidste dans mellem glade gæster

Inden bryllupsgaverne åbnes

Præcis som i en drøm af vanvid

Forsvinder festlighederne i flammer og støv

Rester af bryllupskjolen blæser væk

Men er det kommentaren fra den sekulære vestlige verdens bombefly, så er svaret fra de mere troendes verden ikke meget kønnere, som det ses i Vilde sandheder 5:

De overordnede udpeger nye fjender i guds navn

Beskylder nogen for at være uægte

Efter krig og tortur kommer en kærlighedshistorie og efterfølgende en hyldest til København. Der er gjort meget ud af chokeffekter ved at sammenstille modsætninger: Harmoni kontra jagerfly. Man kan sige, at nogle effekter er letkøbte men ikke desto mindre virkningsfulde.

Illustrationerne er sort/hvide, surrealistiske og oftest baseret på menneskets krop og ansigt. I al dysterhed understreger de indholdet i digtene, og i tilfældet Poppeltræerne forklarer de den indlysende metafor. Der er meget originalitet men også en dyrkning af velkendte floksler.

Adil Erdem

Illustreret af Helin Erdem

64 sider

CDR-Forlag

Udgivet: 2016

Birte Strandby