Vild – Naturen ind i køkkenet er skrevet af Thomas Laursen, som er kendt som ekspert i at indsamle vilde urter fra naturen til de bedste danske restauranter. Han har hele sit liv samlet spiselige planter, bær, tang og svampe og i denne bog bliver man taget med på en rejse ud at samle og hjem i køkkenet og kokkerere med de indsamlede råvarer.

For tredive år siden blev man kaldt en hippie, hvis man indsamlede urter til at plantefarve med eller spise i sine vegetar retter. Nu er det blevet hip, trendy, og bæredygtigt at gå efter de forhåndenværende råvarer i naturen. Ikke mindst Japansk pileurt bør vi gå ud og samle og spise, kan man læse i denne bog, da den er en invasiv art.

Spørgsmålet er så om man kan genkende den japanske pileurt derude, i det vilde. Illustrationerne i bogen ser ud til at være valgt primært ud fra fotoets kunstneriske kvalitet og ikke på baggrund af genkendelses-parametre og botaniske illustrative præcisioner. Det vil nok være klogt også at medbringe en botanikbog, når du skal ud i felten. Illustrationerne i denne bog synes ikke helt fyldestgørende, og det er svært at læse navnet på urterne, som er skrevet med hvid lille skrift oven i billedet.

Når det så er sagt, så er illustrationerne virkeligt smukke. Det er en fantastisk smuk bog med utroligt flotte billeder af både natur, urter og gastronomi.

Bogen er opdelt efter biotoper, således at der gennemgås forskellige planter fra forskellige områder som for eksempel: Vandløbet, Mosen, Stranden, Løvskoven, Nåleskoven, Grøften, Engen Stranden, Løvskoven, Nåleskoven, Hegnet, Byen, Marken og Havet.

Mange af planterne og svampene er velkendte, men der er også overraskelser imellem: ’Hold da op, kan man spise den?’ Og der er nyheder med hensyn til hvordan man kan tilberede alment kendte planter som for eksempel brændenælde og mælkebøtte. Eller kender du for eksempel fermenteret ramsløg? Madopskrifterne er meget inspirerende og nytænkende, delikate.

Vigtigst af alt er dog, at man i den grad mærker forfatterens passion for emnet, hvilket har en afsmittende effekt. Efter endt læsning sidder man tilbage med en følelse af at have være med forfatteren på tur ud at samle gratis spændende planter i den danske natur, og at derefter gik vi hjem i køkkenet og kiggede kokken over skulderen i tilbederedningen af nogle meget spændende retter, som man godt gad smage.

Alt i alt en super indbydende og lækker bog til folk, der interesserer sig for gastronomi og/eller for at opholde sig i naturen. I hvert fald er bogen vigtig og dygtigt lavet, den er oplevelsesorienteret og sælger virkelig drømmen om at gå ud i naturen og finde sin mad. Det er tilbage til jæger-samler-samfundet på en ny raffineret måde. Det er spejderbevægelse løftet op i et helt andet luftlag.

Måske mest for byboere, der endnu ikke ved, at de vil få brug for klare botaniske beskrivelser til at skelne planterne, hvis de rent faktisk tager bogen med derud. Men ellers kan bogen i hvert fald ligge og pynte i al sin eksklusivitet derhjemme og man kan prøve at lave ”Skvalderkål on toast” eller ”Grillede nælder med Gammel Knas”.

Thomas Laursen

Vild – Naturen ind i køkkenet

240 sider

Politikens Forlag

2017

Gitte Sander