Populære tv-serier som ’Vikings’ og ’Game of Thrones’ har et stort publikum. Det samme har vikingetræf og udstillinger om vikingetiden. Arkæolog og museumsdirektør på Nationalmuseet Jeanette Varberg har netop skrevet ”Viking – Ran, ild og sværd” om den danske vikingetid.

Flere vil måske huske Jeanette Varberg som den kyndige arkæolog der samarbejdede med Jim Lyngvild om udstillingen ”Mød Vikingerne”. Hun deltog b.la. også i DR’s serie “Historien om Danmark”.

Nu har hun sat sig for at beskrive vikingetiden fyldestgørende. Det gør hun i denne 576 sider store bog, der er fyldt til randen med fakta, foto, illustrationer, noter og litteraturliste. En sand skatkiste af viden om vikingetiden!

”Viking – Ran, ild og sværd” er en uhyre detaljerig gennemgang af vikingetiden, der her udvides betydeligt da forandringer altid starter drypvis over lang tid.

Forfatteren benytter sig både af arkæologiske kilder og historiske kilder. Hun er god til at understrege, hvornår de forskellige oplysninger baserer sig på kvalificerede gæt (faglige vurderinger), og hvornår de bygger på reelle fakta som fx arkæologiske eller historiske kilder.

Stoffet er formidlet kronologisk. Jeanette Varberg starter således med optakten forud for vikingetiden og tager os med videre ind i vikingetiden (bemærk, at det er en betegnelse vi siden har valgt at anvende). Hun er meget grundig i sin gennemgang af de mange slag og beskrivelser af centrale historiske skikkelser. Men vi får også fortalt fakta om begravelser, ofringer, skibsbyggeri og meget andet.

Læseren bliver også introduceret til en række af tidens historieskrivere b.la. ved kirke og konger. Teksten er ledsaget af illustrative kort, der viser togter, handelsruter, fundsteder, borge og nøglebyer mm. Ydermere er der gode fotos af udvalgte vigtige arkæologiske fund.

Første del af vikingetiden var succes- og sejrrig. De nordiske vikinger drog vidt omkring på togter med deres hurtige skibe og erhvervede sig sølv, guld og slaver. Men som tiden gik, blev modstanden fra kristendommen større og større. Romerriget satte dagsordenen i Europa. Vikingerne tabte også store slag mod muslimer langt mod syd. Til sidst var vikingetiden omme. Jeanette Varberg slutter sin bog med at berette om mordet på Knud den Hellige i Odense og startskuddet til korstogene.

Det er et stort og digert værk, som Jeanette Varberg har skrevet. Men med en iver på at være komplet, bliver det hele også ret komplekst. ”Viking – Ran, ild og sværd” er med andre ord en bog, der stiller krav til sin læser.

Jeg savner lidt mere hjælp til at lette forståelsen. Det kunne fx være i form af tidslinjer og mere grafik. Man kunne med fordel skrive nøgleord i margen som støtte til afsnit-inddelingen. Når det er sagt, så er ”Viking – Ran, ild og sværd” et imponerende værk, der tilfører en imponerende mængde information om vikingetiden. Jeanette Varberg er grundig og velformuleret, men bedst af alt er hendes smittende faglige begejstring der gennemsyrer bogen. Den er således uundværlig for alle vikingeinteresserede!

Viking – Ran, ild og sværd 

Forfatter: Jeanette Varberg

Forlag: Gyldendal

576 sider. Indbundet  

Udgivelsesdato: 13. 9. 2019

Anmelder: Nønne Lønne Votborg