Klimaet bekymrer de fleste af os, men ikke så meget at vi gør noget ved det. Det gælder også familien Pinzler/Wessel og deres to børn. Indtil den dag, da familiens tolvårige datter, Franziska, kommer hjem fra skole og åbner WWFs klimaberegner. Her kan man få hjælp til at udregne sit økologiske fodaftryk. Det bliver en slem øjenåbner for familien, der er ansvarlig for 42 tons CO2 om året. En gennemsnitstysker bruger 11 tons om året, og ifølge WWFs klimaberegner bør forbrug pr. person pr. år ikke overstige 2,2 tons.

Efter passende at have undersøgt hvad det der CO2 er, og hvor det optræder – i bilkørsel, flyrejser, husholdning, livsførelse – beslutter familien sig for at gøre en indsats og skære ned flest mulige steder. Især transport og den daglige kost er blandt synderne, men også emballage, forbrug og alle mulige andre aspekter spiller ind.

Første skridt på vejen til et reduceret CO2-aftryk er at vurdere, hvad man kan med en kilowatttime: Lave mad til fire personer, lade opvaskeren tage en enkelt vask, støvsuge i en halv time eller have boligens samtlige elektroniske hjælpemidler på standby i 14 timer.

Dernæst går jagten på muligheder for nedskæringer. Kan det betale sig at anskaffe en elbil (svaret er nej, tag cyklen eller kør kollektivt)? Skal man om foråret købe æbler opbevaret i kølehaller, eller er det rent faktisk mere miljøvenligt med æbler fra Sydamerika? Der er mange overvejelser, og en del af bogens charme er familiens mange meningsudvekslinger. Sønnen er vegetar, så for ham er kødløse dage ikke en udfordring. Anderledes for andre familiemedlemmer. Forældrene har gjort sig afhængige af bilen, og hvordan laver man nu om på det? Og familiens yngste medlem kan godt lide at shoppe.

En af mange konklusioner er, at den manglende politiske opbakning – i Tyskland såvel som i Danmark – ikke fritager den enkelte for ansvar.

Vier fürs Klima er en god bog, forstået på den facon at den på en personlig og underholdende måde får udlagt problemer, løsninger og den modvilje, vi har overfor udsigten til at skulle lave om på vores hverdag – også selvom det er af hensyn til de næste generationer. Det er sjovt at følge familien, der ligner andre familier med deres indbyrdes forskelligheder og modsatrettede prioriteter. Ydermere er vi langt fra den løftede pegefinger, og bogen tilbyder helt konkret og let tilgængelig viden og gode muligheder til den enkelte og til fællesskabet.

Det bliver måske bogen der kan gøre en forskel.

Vier fürs Klima

Petra Pinzler & Günther Wessel

Vier fürs Klima

Wie unsere Familie versucht CO2-neutral zu leben

Droemer

Udgivet: 2018

Birte Strandby