Historien om et enkelt, tætpakket år i en enkelt barndom. Finn bor alene med sin mor i Norge i tiden umiddelbart før Det store Opsving. Han er i den alder, hvor forældren/forældrene så småt begynder at falde ud af rollen som verdens anker. Selv hans viljestærke og konsekvente mor har svagheder. Men en dag flytter halvsøsteren Linda ind, hun er seks år gammel og besynderligt tavs – passiv for alderen. Der går nogen tid, inden moren og Finn opdager, hvad problemet er, og ved kamp får den lille familie magt over tilværelsen.

Romanen er suverænt forbeholdt drengens synsvinkel, så hvad der er uforståeligt for ham, er heller ikke åbenlyst for læseren. Det giver grund til undren både i forhold til morens handlingsmønster og især i forhold til Linda, der let af uvidenhed kunne været røget forkert i det norske system – der ikke er så meget anderledes end det danske. Heldigvis foregår romanen i en tid, hvor gammeldags autoritetstro er døende, og moren er trods medlemsskab af et hierarkisk flippoletariat forsynet med en kritisk holdning og en sund indstilling til tilværelsen.

Romanens baggrund er en væsentlig periode i landets historie, hvor der lægges op til opgør med systemer, autoriteter, fattigdom, og i forgrunden står drengen, der er ved at vokse op:

… min sædvanligvis så stabile og evigtvarende mor, grundfjeldet på jorden og elefanten i himlen, nu med et ansigt der ikke var til at kende igen.

Humoristisk og ærlig beretning om den svære balancegang mellem barn og voksen, og om hvornår børn kan tåle at møde voksnes magtesløshed uden selv at tage skade.

Forfatter: Roy Jacobsen
Oversat af Camilla Christensen
240 sider
Forlag: Rosinante
Udgivet: 11.02.2010