Journalist Charlotte Rørth udgav i 2015 bogen ”Jeg mødte Jesus – bekendelser fra en modvillig troende”. Den fik øjeblikkelig stor succes, blev trykt i adskillige oplag og er siden solgt til udlandet. Nu er forfatteren klar med opfølgeren ”Vi mødte Jesus – og hvad kommer det andre ved”. Heri har hun bidrag fra flere end 75 mennesker, der har haft oplevelser og møder med det guddommelige. Hun sætter også en række forskere, fagfolk og teologer stævne, for at få indsigt i deres viden om menneskers møder med Jesus.

Da Charlotte Rørth selv mødte Jesus blev hun fuldstændig overrumplet men glad. Hun var ikke ét sekund i tvivl om, at det var Jesus, der viste sig for hende, da hun under en rejse besøgte en kirke og mærkede, at en person stod i rummet. Dette møde med det guddommelig har ikke stået alene. Men selve oplevelsen af at have en åndelig oplevelse, har derimod føltes ensom. I vores samfund er tro, og i særdeleshed det personlige møde med det guddommelige, stærkt tabuiseret. Det skal bogen gøre op med!

Charlotte Rørth valgte at stå frem og dele sin oplevelse. Med sin journalistuddannelse som fundament har hun forfattet en bog om menneskers møde med det guddommelige. Bogen indeholder en række personlige fortællinger om mennesker, der har haft en – eller flere – guddommelige oplevelser formidlet i interviewform. Undervejs kommenterer forfatteren, og deler ud af de mange andre henvendelser hun har fået, efter hun udgav sin første bog ”Jeg mødte Jesus – bekendelser fra en modvillig troende”. Indimellem kan det virke en kende opremsende med de mange henvisninger til breve og beretninger fra læsere, der også har mødt Jesus på den ene eller anden måde.

På samme vis kommenterer Charlotte Rørth engageret og entusiastisk med reference til sig selv, hendes eksistentielle søgen og møde med mennesker undervejs. Hun beretter flittigt om personer og bøger, der også omhandler emnet, og henviser hertil. Det er uhyre fascinerende at læse, hvor mange der faktisk har oplevet guddommelige møder eller beskæftiget sig med tematikken på én eller anden vis. Men igen får det desværre en lidt opremsende klang. Mødet med Guds nærvær er beskrevet med nænsomhed og inderlighed men også det karakteristiske journalistiske forsøg på at afdække og dokumentere. Det er en svær balancegang, men det er forfatteren sig fuldt ud bevidst.

Charlotte Rørths kriterie for at formidle en persons møde med Jesus er, at pågældende vil stå frem med navns nævnelse. På den måde læner hun sig – pudsigt nok – op af den natur- og samfundsvidenskabelige tilgang til tingene, hvor man søger at dokumentere sine påstande. Hun er i det hele taget grundig og metodisk i sit arbejde. Vi kommer således vidt omkring i de mange interviews med folk, der har mødt det guddommelige eller arbejdet med tematikken. Her er åbenhed overfor katolicisme og frikirkelige bevægelser som fx Pinsekirken.

Forfatteren har arbejdet længe og indgående med sit stof. Hun brænder for at formidle, men gør sig stor umage for at værne om sin journalistiske integritet og fremhæve den enkeltes ret til selv at vælge sin tro. Hun prædiker ikke, men lægger op til samtale og dialog i et rum, hvor det åndelige først og fremmest ikke skal være tabuiseret.

Vi mødte Jesus. Og hvad kommer det andre ved?

Forfatter: Charlotte Rørth

Forlag: Borgen; Gyldendal

272 sider, hæftet.

Udgivelsesdato: 2017

Anmelder: Nønne Lønne Votborg