Klimaet kalder! To unge klimaaktivister har skrevet et brev til verden, et brev til politikerne og myndighederne, et til forældre og bedsteforældre og et til deres egen generation, og bogen afsluttes med Greta Thunbergs tale til EU.

Indholdet har vi efterhånden mødt et par gange: Vi er ved at have slidt vores klode op, og det er nødvendigt, at vi gør noget ved vores forbrug, transport, kost. Et par grelle eksempler er det offentliges årlige tilskud på 5.000 milliarder dollars til fossilt brændstof og de årlige skattefordele for transportindustrien på 900 millioner euro.

Forskere har flere gange dokumenteret, at vi er på gal vej, men der er ikke mange politikere der er indstillet på at gøre noget, skriver de to unge. Det er jo rigtigt, men modviljen mod at gøre noget er global. De gule veste i Paris går på gaden i protest mod nogle af regeringens klimatiltag, blandt andet højere priser på benzin, og det er her det problematiske kommer ind: Vi protesterer mod os selv. De fleste af os vil gerne gøre noget, men vi er ikke klar til at lægge hele tilværelsen om. En af os dropper oksekødet og går over til genbrugstøj, men hun vil ikke slippe bilen, andre af os gør noget andet. Det batter ikke rigtigt noget, og vores politikere er bange for de upopulære beslutninger.

Det er fint, at unge går på gaden og fortæller, at det offentlige bruger penge på fossile brændstoffer. Det skal ændres, og forfatterne mener også, at statstilskuddet til fossile brændstoffer umiddelbart kan anvendes til kollektiv transport. Det ville jo være fantastisk, men det er en virkelig tung skude at vende, og vi taler om en samfundsstil der er påbegyndt for næsten 100 år siden og styrende for vores liv.

Et sted at begynde er at bruge den kollektive transport. Det kan blive problematisk, fordi den ikke altid er gearet til, at mange bruger den. Men det vil vise, hvor der kan sættes ind, og det er nok her, et af problemerne ligger: Hvor begynder vi og med hvad?

Vi er klimaet er en begyndelse, omend stadigt mest ord.

Vi er klimaet

Et brev til verden

Anuna De Wever og Kyra Gantois i samarbejde med Jeroen Olyslaegers

Oversat af Frida Bejder Klausen

Monika Skadborg har skrevet forord til den danske udgave

92 sider

Straarup & Co.

Målgruppe: 10+

Udgivet: 15.11.2019

Birte Strandby