Har du set min sjæl for nylig? Den er noget børnene sparker rundt med i stuen når der ikke er noget i fjernsynet, siger hovedpersonens gode ven, da han fra at skrive på den store samtidsroman går over til at skrive en fantasy-trilogi. Det er der nemlig penge i, selvom hovedpersonen Kellas betragter det som prostitution.

Basalt er det en kærlighedsroman, men det er svært at gennemskue, hvilken af kvinderne Kellas elsker: Sophie, der er gift med hans ven, Astrid, der selv betragter sig som kollega og engangsaffære eller Melissa, der er flyttet fra Kellas.

Samtidigt ligner bogen en romanbekræftelse af journalisten Joris Luyendijks bog, Folk som os, om udstationerede journalister og deres ofte politisk planlagte billedmanipulationer.
Kellas er nærmest en slags militærgroupie, der hænger ud der, hvor krigen er, her Afghanistan. Perverst illustreret i et kapitel, hvor han sammen med Astrid inviteres til at se en kampvogn i aktion, konkret hvordan to talibanere rammes og brænder op, mens Kellas taler i telefon med sin mor.

Til Kellas egen roman er kommentaren: USA er det bedste land i verden der nogensinde har eksisteret, og vi vil ikke have at en britisk kommer her med sine lorteromaner og forsøger at lære os noget om retfærdighed.

Romanen springer i tid og sted, og Kellas raserianfald og det 10-årige barns behov for behandling for posttraumatisk stress får vi først en forklaring på sidst i romanen.

Som i flere lignende nye romaner er det også et budskab om medskyld og et forsøg på at pille ved vores tillid til mediernes nyhedsformidling, og efterhånden lykkes det vel.

Forfatter: James Meek
Oversat af Sara Kock
282 sider
Forlag: Hr. Ferdinand
Udgivet: 30.03.2009

Birte Strandby