Vi syntes helt klart, at tyskerne slap for billigt. Man kunne have givet os Berlin. Hvad skulle vi med en stump ørken fuld af fjendtlige beduiner? Bare på grund af en gammel bog?

Den unge forfatter, Pelle, får tilbudt arbejdet med at skrive Varvaras selvbiografi. Bogen skal udkomme på Varvaras 80 års fødselsdag.

Varvara inddeler sin tilværelse i ni liv. Hun har som skuespiller haft adskillige karakterroller, en del ægtemænd og endnu flere elskere. Hun har fire børn, der ikke ligner hende ret meget. Efterhånden som læseren får kendskab til Varvaras liv, mister Simons liv sin form, han får langt flere regninger, end han kan betale, hans forlægger røber sin utilfredshed med hans arbejde, han forelsker sig i Knirke, der er fotograf, og han forlader sit gamle forhold til en noget frustreret og hævngerrig forfatterinde. For i hvert fald at sikre økonomien tager han smudsige kurerjobs for Varvaras nuværende kæreste. En forbindelse om hvem, der kan siges både godt og dårligt. Og i slutningen af bogen må Simon til Kina for at hente Knirke, der er blevet arresteret af de kinesiske myndigheder. Konklusionen for både Simon, der jævnligt udtrykker dramaer i trist listeform, og Varvara, der er bange for at dø af kedsomhed, er at meningsløst er det aldrig.

Underholdende, nærværende, forsynet med spredte stilbrud der holder gang i læsningen. Synsvinklen skifter gennem hele bogen. Fortrinsvis ligger den hos Simon, men en antropolog, der rejser rundt og taler med danskere i udlandet lader også sine personer komme til udtryk i mindre afsnit. Det giver mange facetter, små ting giver mening, og for mange svampe resulterer i ægteskab.

Verden og Vavara

Forfatter: Simon Fruelund

152 sider
Gyldendal
Udgivet: 24.04.2009

Birte Strandby