Det tredje album siden Goscinny overdrog Asterix til Ferri og Conrad

Alt er ved det gamle i den lille gallerlandsby, som Cæsar stadigt ikke har fået banket på plads i Romerriget. Men en dag dukker to avernerhøvdinge op med en teenager, en pige, der viser sig at være Vercingetorix’ datter, Adrenaline. Hvis man ikke lige har læst Cæsars gallerkrige, kan det oplyses, at Vercingetorix samlede gallerne i et oprør mod Cæsar og slap afsted med det i første omgang. Om han havde en datter, fremgår ikke af Cæsars gallerkrige. Og det er også en overraskelse for vores galliske venner. Majestix og hans kone, Godemine, lover at passe godt på pigen, mens de to avernerhøvdinge henter deres skib.

Som i en tidligere historie overdrages opsynet med teenageren til Asterix og Obelix, selvom det tydeligvis er Miraculix der har pædagogiske talenter, når det gælder unge. Adrenaline hænger ud med fiskehandleren og smedens sønner, der i øvrigt har konflikter med de forventningsfulde fædre. Desværre har Adrenaline det med at stikke af, og samtidigt forsøger en overløber fra avernerne at fange hende for at føre hende til Cæsar, og så må vores venner i aktion igen.

Her skal ikke røbes mere, måske bortset fra at seriens plagede sørøvere har fået en større rolle end i de fleste andre hæfter, mens Asterix og Obelix holder forholdsvis lav profil. Cæsar har en beskeden birolle, og den lokale fraktion af den romerske hær holder også særdeles lav profil, for deres centurion er på vej på pension og vil ikke have problemer. Men lidt problemer er der jo altid.

Det vrimler med både høj- og lavpandet humor, for eksempel siger man ikke Vercingetorix’ navn højt, men omtaler ham i stedet uden navns nævnelse i Potter-Voldemort-stil. Det vrimler også med oprørske teenagere; selv den romerske galej har fået en ung goter, Ludwikamadeus, til at stå for roernes tempo.

Det er dejligt at være tilbage i gallerlandsbyen, hvor alt er ved det gamle, bortset fra at vi mangler Trubadurix. Det er også fint med teenagerne og de spredte ungdomsoprør. Det giver liv i kludene.

Asterix

Vercingetorix’ datter

Jean-Yves Ferri og Didier Conrad

Oversat af Francois-Eric Grodin

48 sider

Cobolt

Udgivet: 2020

Birte Strandby