Caroline Albertine Minor har skrevet en samling gode og sært foruroligende noveller.

Fælles for novellerne er hovedpersonernes oplevelse af et tab. Flere af dem handler om unge mødre, der er alene med deres børn. I ”Sorgens have” møder vi en ung kvinde, hvis kæreste efter en bilulykke pådrager sig en alvorlig hjerneskade. Da han vågner af sin koma på hospitalet er han ”dybt og aldeles forandret”, og parforholdet går lidt efter lidt i opløsning. I novellen ”Glem Archie Pey” har Gedskes datter Anso hængt sig i et figentræ, i haven hos den australske familie, hvor hun arbejdede som au pair. Og i titelnovellen er en ung mor og hendes kæreste samt kærestens kammerat i sommerhus, mens de to mænd ordner en håndværkeropgave på havnen.

Kvinden får tiden til at gå med at trille rundt med sin søn, som er opkaldt efter kærestens afdøde ven, som hun selv har haft et hemmeligt forhold til. Hun kommer en dag tilfældigt til kirken, hvor hun beder præsten om at få sit barn velsignet, for at beskytte det mod djævelen. Præsten tøver og fortæller, at velsignelsen ikke kommer til at ”stå nogen steder”. ”Det gør ikke noget, bare det virker”, siger kvinden. ”Virker og virker” svarer præsten. Men kvinden føler selv, at velsignelsen faktisk virker, og det får hun senere brug for. Novellen slutter: ”I en kort periode i oktober var vi alle fire lykkelige. Jeg aner ikke om det kunne være blevet ved på den måde.” Slutningen får, som i de andre noveller lov at stå åben. Så kan læseren selv tage ansvaret for deres videre skæbne.

Hovedkaraktererne i novellerne er søgende og retningsløse, men titlen ”Velsignelser” kommer i spil i mange af novellerne i form af et møde med en fremmed, et udefra kommende menneske, som ikke selv er viklet ind i sorgen, og som derfor har andre kræfter at trække på. En der kan rumme sorgen, og samtidig kaste lys og nyt liv ind i tilværelsen.

Man læser novellerne med en vis uro, trods det næsten stilfærdige, smukke sprog, er det som om karaktererne balancerer på kanten af eksistensen, som kunne et ukontrolleret åndedrag, et tilfældigt vindpust forrykke balancen og skabe kaos. Novellerne er i den grad læseværdige.

Velsignelser af Caroline Albertine Minor

Forlaget Rosinante

238 sider

Udkommet 17. marts 2017

Maibritt Lindblad