… og jeres syndplettede sjæle skal til evig tid være legeredskaber for opfindsomme onde dæmoner.

Gærhardt og Mugge går på Tudesholm Slotsskole. Det er sædvanligvis kedeligt, men pludseligt bliver Skoleskeen stjålet. Lærerne mistænker eleverne, og hvis ikke skeen kommer til veje, får ingen lov til at rejse hjem på juleferie. Det er en ret ubehagelig trussel, og det betyder, at Gærhardt og Mugge må prøve at finde skeen. Mugge har læst en bog om en detektiv, og projektet virker ikke helt umuligt.

Men der sker flere sære ting. Deres meget kedelige historielærer virker pludseligt fuld af liv og fortæller fængslende om det gamle Rom. Nogle af eleverne møder et spøgelse på skolen, deres latinlærer forsvinder, men bliver erstattet af en meget smuk, romersk kvinde, der taler dårligt engelsk.

Og så opdager Mugge og Gærhardt, at der er en tidsmaskine på skolen. Den drives af udslag fra hjernen, når man er stresset eller forbløffet, det vil sige forvirring, og det er der mange der kan præstere.

Mugge afprøver den og kommer i helt uoverskuelige vanskeligheder, men der er håb og opklaring forude.

Varulvens skygge er en forvirrende roman, hvor alt kan ske. Ingen af lærerne kan siges at være pædagoger, og en elev får efter en aflevering af en stil der ikke falder i lærerens smag den opgave at skrive: ‘Jeg er en kedelig og intetsigende type’ tusind gange.

Det går op og ned med spændingen. Man får ingen kuldegysninger, men der er en syret humor:

‘Jeg er opfyldt af en ubeskrivelige eventyrlyst.’

‘Åh, nej’, sagde Gærhardt. ‘Måske er det noget, du har spist.’

Romanen er for børn på ni til tolv år, men en del af humoren rammer voksne lige så præcist:

Der var en træthed over tjenerens opførsel, som drengene kun kendte alt for godt: udmattelsen og det sjæleligt nedbrydende i at skulle opfylde en excentrisk voksens behov.

Periodiske blyantstegninger hjælper læseren ind i universet, og det er helt fint, for ellers havde man umuligt kunnet forestille sig, hvordan en tidsmaskine ser ud.

Læs den sammen med børnene.

Varulvens skygge

Tudesholm

Chris Priestley

Oversat af Elisabeth Kiertzner

237 sider

For børn på 9 – 12 år

Høst & Søn

Udgivet: 2019

Birte Strandby