På et marked der bugner af litteratur om stress, selvrealisering og kunsten at nå sine mål virker det måske sært at tage en fem år gammel bog frem der dækker stort set samme emner; men det interessante ved bogen med den banale titel er netop, at selvrealisering betragtes som en kontrast til stress, og at forfatteren tydeligvis har befundet sig begge steder: på toppen og i bunden.

Den helt konkrete top er her toppen af verden: Mount Everest. At nå toppen af Mount Everest er en ganske særlig sejr både over egne begrænsninger og over de forhåndenværende odds – der indebar en storm der kostede to fremragende bjergbestigere og lederskikkelser livet. Udover tabene betød sejren også, at forfatteren i flere måneder efterfølgende ikke var i stand til at læse en avis, fordi hjernen tager skade af den lange påvirkning af iltmangel – og desuden kommer spørgsmålet: hvad er næste projekt? Hvad kan man foretage sig af store ting, når man en gang har været på toppen af verden?

Med den samme bjergbestigerens viljestyrke går Lene Gammelgaard i krig med sit næste projekt: at få et barn. Det koster et ikke angivet antal dates, ni fertilitetsforsøg, 250.000 kr. og nogle depressioner, men tre børn kommer der ud af det.

Med børnene kommer også behovet for materielle goder, faste indtægter og andre af de hæmninger der synes at udgøre en del af samfundets sammenhængskraft. Men bogens budskab er naturligvis kunsten at forfølge sin drøm, at overleve stress og tage livtag med den ’tillærte hjælpeløshed’ (= mental passivitet med negative følelser som usikkerhed, frustration, kedsomhed, frygt), der lammer os, og her har Gammelgaard opskriften og især energien, der kan berige os. Herunder hvordan vi reagerer hensigtsmæssigt på stress, inden den får overtaget.

Valget er dit! er glimrende læsning. De læsere der har været i nærheden af depressioner og stress, vil sandsynligvis kunne genkende en del af informationerne, men entusiasmen er smittende, og kampene for at nå toppen i høj grad tankevækkende. Og så kan man jo godt misunde forfatteren den lethed, hvormed hun rejser til Nepal, Rusland, sejler et skib hjem til Danmark og møder til fællesklatring i Pakistan.

Valget er dit!

Lene Gammelgaard

204 sider

People’sPress

Udgivet: 2012

Birte Strandby