Letlæsningsbøger er velkendte i indskolingen, men der er ikke litteratur tilegnet de helt unge superlæsere. Derfor udgiver Forlaget SUPER Læs-svært-bøger til de 2 – 5 % børn i en årgang der er højt begavede og allerede kan læse på et vist niveau. Bogen er beregnet til indskolingselever, men er rent sprogligt skrevet  til 4. klasses niveau. Teksten er ikke bearbejdet med henblik på korte sætninger og korte ord, og faktateksterne er ligeledes i helt almindeligt sprog.

Valdemar og killingen handler om Valdemar der finder en kattekilling. Killingen er tilsyneladende blevet forladt, men Valdemar ved, at han ikke må få en kat, for de har allerede hund og fugl hjemme hos ham.

Derfor smugler han hemmeligt killingen ind på sit værelse. Det giver lidt postyr med hunden, og Valdemar ved heller ikke rigtigt, hvad sådan en lille killing æder. 

Skolegangen den dag bliver problematisk, fordi Valdemar hele tid tænker på killingen og ikke hører efter. Men heldigvis slutter skoledagen, og Valdemar har lidt tid inden resten af familien dukker op. Det bliver nødvendigt, for han har ikke få købt kattegrus. Heldigvis kan Valdemar selv løse de fleste af sine problemer med lidt hjælp.

Valdemars verden er ret almindelig, et sæt travle, men nogenlunde opmærksomme forældre og en irriterende søster, der godt kan hjælpe, hvis det virkeligt kniber.

Bogen er forsynet med tegninger af nuttede kæledyr, og illustrationerne ledsages af fakta om de forskellige dyr, slange, hamster, kanin, puddelhunde, kameler, med information om kost, motion, race, oprindelse eller andet relevant.

Det er udmærket læsning og også mere kompleks og en smule mere spændende end den sædvanlige letlæsningslitteratur til mindre børn,

Valdemar og killingen

Pia Ryding

Illustrationer af Lea Hebsgaard Andersen

67 sider

Lixtal: 20

Udgivet: Oktober 2022

Forlaget SUPER

Birte Strandby