Novellesamling af den canadiske forfatter Alice Munro om kvinder på vej i livet.

En af de mere bemærkelsesværdige kvinder er Juliet, som vi møder i tre noveller i forskellige perioder af hendes liv. Mest gribende i den sidste fase, der handler om datteren, Penelopes, frigørelse fra moren. Juliet kommer for at besøge sin datter på det refugium, hvor hun opholder sig for kun at få at vide, at datteren er rejst, at hun selv har valgt sin vej, og at hun i øvrigt ikke har efterladt nogen adresse. Penelope dukker op flere måneder senere og konfronteres med oplysningen om, at hendes far er druknet. Så forsvinder hun igen og Juliet lever videre i venteposition.

En anden novelle handler om Lauren på ti år, der opdager dels at hendes forældre har haft et andet barn før hende og dels oplever, at en ældre dame viser en nærgående interesse for hende. Samtidigt får hun indtrykket af, at hun i virkeligheden er adopteret, og novellen ender med overraskende dramatik.

Titelnovellen – Runaway på engelsk – handler om en kvinde, der gerne vil forlade sin mand. Eller også vil hun ikke, og måske ligger fejlen hos den, der hjælper hende med flugten.

Fælles for novellerne er, at de er stilfærdige, at de langsomt opbygger billedet af hovedpersonen og af en rolig, næsten irriterende hverdag uden meget udvikling. Forskellige begivenheder markerer bølgerne i kvindernes tilværelser, men generelt er der en forbløffende – måske sandfærdig – aura af magtesløshed: De gør noget, men det har ikke rigtigt nogen betydning.

Fortællemåden minder svagt om Steinbeck – f. eks. i Den lange dal.

Alice Munro

Oversat af Gudrun Jessen og Ida Jessen

368 sider

Gyldendal

Udgivet: 30.03.2010

Birte Strandby