Ungdomsroman med tema om anoreksi

Tvede arbejder med it. Han er kæreste med Tanja, der synes at de snart skal flytte sammen og have børn. Tvede har ikke de store protester, og følger med, når lejligheder skal beses, også selv om lejligheden som regel er urealistisk dyr. En dag finder han en pige, Luise, besvimet i en skov. Han bringer hende på hospitalet – og som hovedpersonen i ’Kærlighed på film’ forelsker han sig i en pige, der er bevidstløs. Hans forhold til Tanja går i stykker, og han og Luise begynder at mødes. Mon 28-årige stadigt spørger piger, om de ’skal komme sammen’?

Luise er tidligere fotomodel. Hun er tynd og hun lider af en seriøs spiseforstyrrelse. Tvede bliver mere og mere forskrækket, jo mere han lærer om sygdommen, der flere gange bringer Luise på kanten af døden. En tilstand hun i øvrigt ikke betragter som afskrækkende men tværtimod som indgangen til en slags eventyrverden.

Da Luise senere bliver indlagt på psykiatrisk afdeling, læser Tvede i hendes dagbog om de tragiske hændelser i hendes barndom, der har skadet hende. Magtesløsheden gør Tvede stadig mere frustreret. Det giver også udslag på arbejdet, og romanen ender tragisk.

Dialogerne – og dem er der mange af – er kejtede og dilettantiske, og der er noget karikeret over personerne. Tvede har sine aftener sammen med gutterne, der byder på burnout og traktortræk. Luise går som det eneste op i sin vægt, og beskrivelsen af sygdommen og de besynderlige symptomer af total verdensfjernhed virker overbevisende. Men også forfatterstemmen slås med kejtetheden:

De elskede vildt. Han blev helt forpustet.

Væk mig når jeg dør

Nils Jacob Rey Henningsen
234 sider
Siesta
Udgivet: 12.10.2012

Birte Strandby