Ustyrligt blod er den femte krimi i serien med Cormoran Strike og Robin Ellacott. Man skulle ikke tro, at det var muligt at skrive en næsten 1000 sider lang krimi uden at kede læseren til døde. Men nu er det jo Galbraith aka Rowling, og hun har et særligt talent for at ramme læserens nysgerrighed med sine fortællinger om mennesker, seje, stærke, tragiske og uhyggelige. Her er ingen overflødige karakterer, og selvom politiarbejdet indebærer lange perioder i venteposition i biler udenfor mistænktes hjem og en heftig forkølelses for Strikes vedkommende, bliver det aldrig kedeligt for læseren.

Strike og Robin er minutiøst grundige i deres opklaringsarbejde, og der er ikke den sten der ikke bliver vendt, men alle vidner og mistænkte er mennesker med baggrund og personlighed, motiver for nogens vedkommende. Intet bliver ligegyldigt, og læseren bliver klogere på morder og opklaring i samme tempo som Strike og Robin.

Rowling har fået en del hug for transfobiske udtalelser, og flere anmeldelser kæder Ustyrligt blod til hendes holdninger. Eksempelvis er der en seriemorder der klæder sig i kvindetøj, angiveligt for at gøre sin ofre trygge, før han udsætter dem for tortur, voldtægt og død. Men man kan sagtens læse krimien som det den er: en udmærket bog med et spændende plot og en masse godt politiarbejde. Man skal være lidt krænkelsesparat for at kalde den transfobisk. Der er så vidt vides aldrig nogen, der har kaldt Mary Higgins Clarks ‘A Cry in the Night’ fra 1982 for transfobisk.

Da vi møder de to detektiver, har de fire-fem sager kørende i detektivbureauet, blandt ander en der handler om en bigamist der i årevis har levet i to velfungerende ægteskaber med børn og nu også har en gravid elskerinde. Strike bliver opsøgt af en kvinde – hun er lesbisk, men det er svært at se, at det skulle have betydning for historien – der vil have ham til at finde hendes mor. Moren der var læge forsvandt i 1974, da datteren var et år gammel. Hun forlod lægeklinikken for at mødes med en veninde på en nærliggende pub, og siden var der ingen der så hende. Der blev dengang foretaget et grundigt stykke politiarbejde, og hverken Strike eller Robin mener, at de kan bidrage, men går alligevel ind i sagen. Politiet dengang havde en forventning om, at en bestemt seriemorder havde fanget hende, og det har påvirket efterforskningen, så mod forventning finder Strike alligevel nye spor.

Udover vores to hovedpersoner der i øvrigt kæmper dels med en skilsmisse og dels med en psykotisk ekskæreste, vrimler det med karakterer med større og mindre indsigt i, hvad der skete dengang. Her er en fin opbygning, stigende spænding og et mangefacetteret persongalleri.

Ustyrligt blod

Robert Galbraith

Oversat af Agnete Dorph Stjernfelt

952 sider

Gyldendal

Udgivet: September 2020

Birte Strandby