Krimi med baggrund i dansk krigsdeltagelse

Vicepolitikommissær Karsten Niebuhr får en mærkelig sag: To afskårne fingre er blevet sendt med posten til to fødselarer: Den ene fylder 90 og bor på plejehjem, den anden fylder fem og får sin pakke i børnehaven. Niebuhrs første tanke er, at sagen ikke hører hjemme hos ham, da det jo ikke er en drabssag. Men det bliver der hurtigt lavet om på. Som det næste i en række makabre fund finder politiet et parteret lig, der er hængt op i en skov – alle legemesdele er der undtagen fingre og hoved. Hovedet findes senere på et sted med udsigt over Storebæltsbroen og Sprogø. Bag mord og forsendelser står en person, der i sine mails til politiet underskriver sig ’en far’, og formålet er angiveligt at få Danmark til at trække sig ud af Afghanistan. Niebuhr og hans kolleger begynder at se nærmere på familier, der har mistet en søn eller datter i krigen i Afghanistan. Den næste forsendelse af fingre ledsages af en mail til politiet, der er underskrevet ’en mor’, og det ser ud til, at der kan være tale om flere gerningsmænd. Samtidigt er Niebuhr hårdt presset i privatlivet som alenefar til en teenagerdatter i protest-alderen. Det ender med at blive Niebuhrs mindste problem.

Der er gode spændingsbølger og adskillige gode gys. Slutningsgyset der holdes i luften forbløffende længe, kommer ubehageligt tæt på hovedpersonerne og rummer mangeartede udgaver af begrebet suspense, men det lykkes forfatteren at koble dramaet fint til Hverdagsdanmark og plottet til et konkret samfundsproblem:

…aktive krigshandlinger hos det vestlige menneske er uforenelige med et normalt fungerende sind.

Det er påfaldende, at samtlige unavngivne personer i krimien såsom advokat, præst, terapeut er kvinder.

Spændings- og plotmæssigt er krimien nytænkt og bedre end det sædvanlige krimigennemsnit, karaktererne er troværdige og samfundsrevselsen relevant.

Alex Kjær

363 sider

mellemgaard

Udgivet: 09.07.2012