Elever fra Asylskolen i Ollerup har lagt historier til de fem tegneserier/graphic novels i Uledsaget. Baggrunden er et samarbejde med fem tegnere under et ophold i Bertold Brechts hus i Svendborg, der hvor forfatteren boede, da han selv var flygtning. Samarbejdet blev iværksat i forbindelse med festivalen Svendborg Graphic hvor blandt andet Svendborg Bibliotek er medarrangør.

Hensigten er at give de uledsagede drenge en stemme, og det er lykkedes. Illustrationerne formår at fylde historierne med både dramatik, resignation og usikkerhed, så læseren gribes i sin omverdensforståelse og rystes i sine grundværdier.

Før hver historie er der en kort beskrivelse af landet hvorfra den uledsagede dreng kommer, Somalia, Irak, Afghanistan. En særlig stærk fortælling er ‘Lille soldat’ illustreret af Adam O. En dreng bliver tvunget til militær træning af sine to fætre der er med i Taliban. Det overvælder ham og han stikker af over Middelhavet til Grækenland, Tyrkiet og siden til Makedonien, Serbien, Tyskland, hvorefter han lander i Danmark. Her fortæller han om sin flugt til to deltagende, lyttende repræsentanter for de danske myndigheder. Mennesker der tilsyneladende forstår eller i hvert fald prøver at forstå. Og så alligevel ikke. Slutningen er lidt af en mavepuster.

Der er andre historier med andre tragedier, andre grunde til flugt. Samlet kan man sige, at det lykkes illustratorerne at ramme gruen og uhyggen på en måde der ville have krævet mange ord at beskrive uden tegninger. Der spilles effektfuldt på lys, skygge, farve- og sort/hvide billeder, og med disse graphic novels får de personlige historier muligheden for at nå ud til et stort publikum.

Uledsaget

Halfdan Pisket, Tom Kristensen, Adam O., Lars Horneman, Karoline Stjernfelt

En tegneserieantologi

70 sider

Svendborg Graphic

Udgivet: 2017

Birte Strandby