På baggrund af retsakter, avisartikler og kirkebøger fortæller Jørn Tranekjær Andresen om den danske morder Carl Wagner.

Historien er fordelt på en søsters dagbog og en kronologisk beretning fra 1904, Carl Otto Johan Wagners fødselsår, til 1935, hvor han hængte sig i sin celle. Søsterens dagbog er fiktion, men bidrager til sammenhæng i beretningen.

Carl var af god familie, som man ville have sagt i Matador, men hans opførsel lod tidligt en del tilbage at ønske. Som tumling kunne han finde på at ligge under bordet og bide gæster i benene, og hans senere handlinger vidner om beskeden begavelse og kraftig seksualdrift. Hans far døde, da Carl var fire år gammel, og hans mor stod konsekvent på sønnens side overfor en uforstående omverden.

Realskolens bestyrer udtaler: Carl Otto Johan Wagner er svagt begavet, ikke videre flittig og har kun fået tarveligt udbytte af skolegangen. Hans opførsel har været skikkelig.

Med sin mors hjælp får Carl forskellige jobs, men sjældent ret længe ad gangen. Familien forsøger at sende ham til Canada, men han kommer hjem igen, og siden begynder voldtægterne og mordene. Han er seks år i fængsel for grov voldtægt, og på et tidspunkt beder han kredslægen om at blive kastreret. Han kommer under observation på et sindssygehospital. Observationen afslører ingen sindssyge, og bønnen om kastration afvises.

Da han kommer ud igen, sætter han en kontaktannonce i Berlingske Tidende med henblik på bekendtskab og senere ægteskab. Lidt overraskende møder han Ingeborg, som han forelsker sig i. I hvert fald bliver hun ikke hans næste offer.

Historien går metodisk frem. Det meste af tiden ser vi Carl udefra, men vi får periodisk også glimt af Carl selv, blandt andet da han netop har begået en mordbrand, og bliver sat i fængsel – for ikke at have betalt børnepenge. Således kommer det også til at handle om dårligt politiarbejde, og det er der en del af.

Det er ikke en uinteressant historie. Måske ligner Carl Wagner den britiske Charles Bronson, Englands mest voldelige fange, men sammenlignet med tidens krimier med superintelligente seriemordere – der altid bliver fanget – er det mærkeligt at læse om, hvordan en dårlig begavet mand kan holde sig fri af politiets varetægt i det omfang, Carl gør. Det kunne have været interessant med en psykologisk profil, men vi bliver på overfladen og må gætte os til, hvor bristen ligger.

Udyret

Logbog om en massemorder

Jørn Tranekjær Andresen

284 sider

Turbine

Udgivet: 22.10.2020

Birte Strandby