Gotisk krimi

Ifølge forlægger H. Harksen er definitionen på en gotisk krimi som følger:

Skønlitterært værk om forbrydelser der er dystre, uhyggelige, groteske, det undertrykte og det ukontrollable – og opklaringen af de forbrydelser.

Udrensning lever helt op til sin definition. Her er dystre, uhyggelige, groteske forbrydelser, noget undertrykt og ukontrollabelt og en opklaring.

De dystre, uhyggelige forbrydelser er mordbrande i europæiske byer. Umiddelbart tilfældige men ved nærmere eftersyn er der ligheder. For eksempel er der altid et af ofrene der er dræbt af knivstik før branden, og der er ligheder mellem disse første ofre. Efterhånden begynder et mønster at vise sig, og det udvikler sig til et kapløb med tiden for at forhindre de næste mordbrande.

Vi følger flere personer, blandt andet følger vi Vögel der er detektiven på sagen. En begavet mand med talent for gode konklusioner men bestemt ikke sin chefs favorit, mest fordi han har et afslappet forhold til ressourceforbruget.

Vores anden fortæller er et lidende ‘jeg’, en mand der har fået en særlig forbandelse, nogen kalder det en gave: Han kan se og føle hændelser på tværs af tid og sted. Det har gjort ham kynisk, men han er i stand til at opfange, hvor den næste mordbrand skal finde sted, og han har svoret på at ville stoppe det.

Også gerningsmanden har en stemme, og skiftene mellem de tre stemmer giver dynamik og tempo til romanen.

Temaet er bestemt ikke ukendt – forbrydelse og opklaring – men den stilfærdige flirten med det der ligger på grænsen til menneskelig forståelse giver lidt kant, og det samme kan man sige om ‘manden med forbandelsen’ – især da han møder en kvinde der matcher ham næsten perfekt.

Gotiske krimier kan godt blive for meget og for besværlige, men Udrensning har de fleste af denne genres bedste elementer.

Patrick Leis

Udrensning

160 sider

H. Harksen Productions

Udgivet: 2015

Birte Strandby