Alex er syv år gammel, da hans far bliver kørt væk af politiet. Han er anholdt for at have misbrugt sine unge døtre. Alex vidste, at der skete noget slemt, når hans far hentede Grethe fra børneværelset, men han formåede ikke at forhindre det.

Alex’ far får fire års fængsel for at have misbrugt sine fire døtre, og Alex’ verden bryder sammen. I skolen i Gelsted bliver han mobbet af klassekammeraterne, og han kan umuligt tale med sin mor om det der er sket med faren. Han trækkes med hovedpine, og han begynder at ryste ukontrollabelt, når han bliver presset. Men ikke alt er dårligt, en lærer har bemærket hans evner og hjælper ham med at komme ind på Nørre Aaby Realskole. Det gør livet lettere, og da han siden kommer på Fredericia Gymnasium og bliver den første student i familien hjælper det lidt på den evindelige følelse af at være udenfor og anderledes. Derimod kan det ikke gøre noget ved hans frygt for, at han er ligesom sin far.

Det er et helt liv der foldes ud. Et liv med omsorgsfulde store søskende der sørger for oplevelser og adspredelse; et skoleforløb og en uddannelse der ender relativt godt, et vellykket ægteskab og to børn, men det hele er hæmmet af hovedpiner og Alex’ evige frygt for, at han er som sin far. Først i en høj alder begynder han at få styr på skyld og skam og sine følelser overfor den mand han elskede som barn men bestemt ikke forstod.

Udenfor portrætterer en tragedie, og Alex’ mangeårige kamp er en slags collateral damage, som han sent lærer at tackle.

Udenfor

En selvbiografisk beretning om skyld og skam

Alex Ejner Hansen

317 sider

mellemgaard

Udgivet: September 2019

Birte Strandby