Syvårige Meena har mistet sin mor. Det er hårdt ved hende, og det er hårdt ved hendes far, der næsten ikke har overskud til at tage sig af sit barn. Hans afstandtagen giver Meena skyldfølelse, så voldsomt at hendes mor dukker op igen for at berolige hende og forsikre hende om sin og farens kærlighed. Meena glæder sig over, at mor er kommet tilbage, og hun ser frem til at far skal komme hjem og se, mor er kommet tilbage; men så er hun lige pludselig væk igen, og ingen andre kan se hende. Det samme sker, da de går ud for at købe slik sammen. Da Meena skal betale, er mor pludseligt væk, og en fremmed mand betaler for Meenas slik.

Meena undrer sig over, at mor ikke vil bede sammen med hende. Det har de altid gjort tidligere, men Meena ud af, at døde ikke kan bede.

Meena og hendes far bliver efterhånden bedre til at tale om moren og om deres savn, og Meena har desuden sin gode, seje veninde Elise.

Uden mor beskriver fint Meenas mange tanker og vanskeligheder, hendes savn. Det er en forfærdeligt rørende bog, og man kan ikke undgå at lade sig påvirke af Meenas store sorg.

Der er fine helsides illustrationer i akvarel der viser drømmeagtige klip fra Meenas liv med far, naboen Sally og især mor der vender tilbage fra de døde – i hvert fald i Meenas tanker – for at passe på sin datter.

Børnelitteraturen har mange bøger der kan støtte børn i sorg. Uden mor er en af de bedre.

Uden mor

Salma Ahmad

Illustreret af Runa Steppinge

103 sider

Vild Maskine

Udgivet: 2019

Birte Strandby