Antologi med noveller, kortprosatekster, romanuddrag, illustrationer og digte skrevet af 13 unge.

For gammel til at være barnlig, men for ung til at være voksen

Fælles for de 13 skribenter er netop det, at de klassificerer sig som unge med udsigt til resten af verden, en verden der bestemt ikke er perfekt, måske endda et sted man kan finde deprimerende; men det handler om at være – ung.

Undtagelsen er et lille stykke kortprosa, hvor Anna Skovlund Kristensen på 16 år søger at bryde ud af rammerne og i stedet skrive som en gammel mand: ’43 år som mandlig taber’: Jeg er den kedelige voksne indehaver af uglet hår, underskud i huslejen og hukommelsessvigt. Stemmen kunne godt være autentisk: Jeg føler mig sindssygt gammel …, men signalerer måske også hvor ungdommen placerer sig i forhold til det omgivende samfund.

Laura Lindrup Mygh har skrevet en ulykkelig kærlighedshistorie der byder på en tur i Netto og mulighederne for en ny kærlighedshistorie. Der er flere kærlighedsnoveller, og rigtigt mange tekster hvor kærligheden – både den der går godt og den der går i stykker – spiller en afgørende rolle. Der er også en tekst, hvor kærligheden bliver til noget helt andet, en sand gyser med blodig udgang. Den er først skrevet på tysk og siden oversat til dansk. De to tekster er anbragt overfor hinanden, så man kan læse dem samtidigt som i dual-language-bøger.

De fleste tekster rummer dramatik og enkelte er humoristiske. Eksempelvis er der en dramatiseret jagt på et æble i et træ, og Marcus Kriwat digter så man næsten kan ane arven fra dansk, humoristisk digtning:

Man må da blive panisk

angst, den dag det går op for

én, at ens sidste ærlige tanke

er fløjet bort, …

Her eksperimenteres både med form og stil, og det gør også Emilie Marie Jul Petersen i sit digt Alle siger … der med sin graffitilignende æstetik fortæller en tragisk historie om forventninger og dødsdrift. Samme forfatter er trods de alvorlige emner bestemt ikke uden barsk humor i sit andet digt, der (heller) ikke ender godt:

Hvad sker der, når

ludomanen vinder i lotto.

Når bokseren vinder EM.

Når fiskeren fanger den

største fisk i verden. …

Fælles for flere af novellerne er den heftige dramatik der formidles med næsten minimalistiske virkemidler og beskrivelser af almindelige ting i hverdagen, mens der er krig, kærlighed og kaos lige under overfladen. Det bliver læserens egen opgave at fortolke alt det der ikke umiddelbart berettes, og det er vel netop novellens force.

Bogen er smukt layoutet med portrætter af forfatterne og sort/hvide fotos taget af forfatterne og af Oliver Streich.

Udbrud rummer bud på forventelige ungdommelige sjælekvaler men også gode ideer og en snert af genialitet.

Forfattere: Laura Vigelsø Kjær, Anna Skovlund Kristensen, Peter Møller Andersen, Sofie-Amalie Høgfeldt Westphal, Marcus Kriwat, Nadja Maria Masalsky, Tenna Wahl, Amanda Uhrenholt Warncke, Kia Sterup, Laura Lindrup Mygh, Marie Bausager Rohde, Katrine Wistrup Gerau, Emilie Marie Jul Petersen

Undervisning og redaktion: Ina Lykke Schmidt, Thomas J.R. Marthinsen, Oliver Streich

Udbrud

184 sider

Faaborg-Midtfyn Ungdomsskole

Udgivet: 03.01.2017

Birte Strandby