Det sublime gys kan være totalt ublodigt. Det er det oftest, og ofte handler det om frygten i os selv – måske for os selv. Som i novellen ‘Rød stue’. Benjamin er lige begyndt som pædagog, og allerede på den første vagt sker der noget. Eller måske har Benjamin bare set forkert. Siden sker der flere mystiske hændelser. En lille pige med beskedent ordforråd er pludseligt påfaldende veltalende, næsten som om en anden har indtaget hendes krop. Er der et fremmedlegeme – en dæmon – på stuen? Benjamin får et dilemma, det værst tænkelige. Han prøver at ordne det, redde sig selv som han bedst kan, men resultatet bliver et andet end han forventer.

Tre af de ni noveller er i dagbogsformat med jeg-fortæller. Den ene er den gotisk-lignende ‘Under blodbøgen’ der også findes i novellesamlingen ‘Et århundredes tusmørke’. En anden er en lang poetisk kærlighedserklæring. Det ender skidt, og i den tredje finder vi igen en dæmon – som i Exorcisten og i Stephen Kings Begærets butik – der indtager en kvindes krop. Kvinden bliver undersøgt og medicineret for depression. Hendes omsorgsfulde ægtefælle gør hvad han kan for at støtte hende, men på et tidspunkt bliver det nødvendigt at tage radikale metoder i brug. Det går helt galt til sidst, og både vores hovedperson og læseren havner i en konflikt, for hvem er det, der er besat? Her kan man ligefrem finde inspiration fra Henry James’ ‘Turn of the Screw’. Dagbogsformatet/jeg-fortælleren er særligt velanbragte i forbindelse med gysere, fordi spændingen bliver trukket til det yderste og læseren efterladt uafklaret med mulighed for selv at fortolke slutningen.

Novellen ‘Ønskehus’ er tilpasset et moderne publikum. Det er en sms-novelle, som man bestemt ikke ville bryde sig om at få på sms. I opbygning ligner den The Ring, og den minder om, hvad der skaber de mest perfekte gys: angsten for det ukendte onde, men også følelsen af magtesløshed og desperation. Et tredje element, som ikke er i denne novelle, er når det onde viser sig at have indtaget ens nærmeste. Det giver nogle overraskelser. Det kan man læse om i novellen ‘Find Ulla’.

Samlet set er ‘Ubuden’ en bog, man er nødt til at læse, i dagslys eventuelt i et supermarked, en banegård eller et andet sted med mange mennesker. Som en slags oplysning til borgere om ‘det onde’, kan det fastslås, at guidede meditationsøvelser ikke har den store effekt, når bæstet skal drives på flugt.

Ubuden

Novellesamling

Teddy Vork

287 sider

2 Feet Entertainment

Udgivet: 10.03.2023

Birte Strandby